Na hlavný obsah

V košickom jazere sa kúpať zatiaľ nedá, odstraňujú tam sinice. Mesto s nimi bojuje už deviaty rok

Ak by sa sinice opäť premnožili, hygienici by museli zakázať kúpanie na celú sezónu.

V košickom jazere sa kúpať zatiaľ nedá, odstraňujú tam sinice. Mesto s nimi bojuje už deviaty rok
Košické jazero. Foto: RTVS

V košickom jazere sa kúpať zatiaľ nedá. Odstraňujú tam sinice, aby obnovili biologickú rovnováhu. S týmto problémom v Košiciach bojujú už deviaty rok. Ak by sa sinice opäť premnožili, hygienici by museli zakázať kúpanie na celú sezónu, čo sa v minulosti už viackrát stalo.

Tím českých odborníkov do jazera vypúšťa okrem iného prírodné látky z rozkladajúcich sa rastlín a slamy.

„Druhá zložka sú profibaktérie. To je kombinácia siedmych rôznych kmeňov baktérií, ktoré pôsobia proti siniciam tak, že ich po prvé vyhladujú a po druhé produkujú špecifické biologické aktívne látky proti siniciam, ktoré im znepríjemňujú život. Takže toto je prirodzená obnova,“ vysvetlil odborník na sinice z Masarykovej univerzity v Brne Blahoslav Maršálek.

Sinice sa množia v teplom prostredí a živinami bohatom bahne. Podľa odborníkov im nahrávajú aj rybári, a to nevhodným prikrmovaním.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„Ak by tam bola kanalizácia, viac rýb, sedimenty, tak by nastúpila prirodzená obnova. Prirodzene by sa rozvíjali makrofytá, čiže vodné rastliny, ktoré produkujú obranné látky proti siniciam, a to je cieľový stav,“ dodal Maršálek.

„Mesto vyvinulo iniciatívu, aby jazero už čoskoro odkanalizovali. Ďalším problémom je, samozrejme, sediment, avšak jeho odstránenie by bolo mimoriadne finančne náročné. Mesto bude hľadať externé zdroje na to, aby sa to mohlo v budúcnosti podariť. Hľadáme, samozrejme, systémové riešenie, aby boli spokojní aj rybári, aj rekreanti,“ uviedol hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Kvalita vody sa zlepšuje

Za tohtoročnú likvidáciu siníc, mesto zaplatí vyše 86-tisíc eur. „Robíme to načas, je čo robiť. Potom už ich je veľa, sú silné a ich reprodukčný systém už nejde zastaviť,“ približuje Maršálek.

„Keď to človek porovná, v tých prvých rokoch a teraz, tak kvalita vody, aj človek, ktorý sa vodou nezaoberá, tak vidí, že je významne lepšia. Aj čo sa týka vodného kvetu siníc, tak vidíme, že sa cez leto dá vodná plocha používať,“ doplnil doktorand odboru Technológie vody a prostredia v Prahe Blahoslav Maršálek.

Počas tejto prvej etapy dali do vody proti siniciam takmer 500 kilogramov prírodných látok. Jazero ešte čakajú dve etapy odstraňovania siníc

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny