Na hlavný obsah

V Ruskom okupovanom Donecku došlo k masívnemu výbuchu. Kyjev tvrdí, že zničili vojenskú základňu

Moskva zase hovorí, že zasiahli civilné ciele.

Mohutný výbuch vo východoukrajinskom meste Makijivka, ktoré je pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov, si vyžiadal 25 zranených. Podľa ukrajinských zdrojov to zasiahlo miestnu ruskú vojenskú základňu, informovala v stredu (5. 7.) agentúra DPA.

Šéf separatistov v Doneckej oblasti, ktorú čiastočne okupuje Rusko, tvrdí, že medzi 25 zranenými sú aj dve deti. Podľa jeho slov explózia spôsobená delostreleckou paľbou poškodila obytné budovy, nemocnicu, školu a škôlku.

„Výbuch cítila väčšina obyvateľov Makijivky aj (neďalekého) Donecka,“ vyhlásil v noci na stredu Denis Pušilin, predstaviteľ doneckých separatistov, ktorí ovládajú Makijivku už od roku 2014. Jeho tvrdenia nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský telegramový kanál StratCom zverejnil mobilom nakrútené video zachytávajúce silný výbuch v Makijivke s tým, že išlo o dôsledok útoku na ruskú vojenskú základňu.

Podľa Ukrajincov bola explózia tak mohutná preto, že zasiahli sklad paliva alebo munície, čo sa tiež nedalo overiť.

Viaceré ruské vojenské blogy zverejnili tvrdenie, že pri ostreľovaní Makijivky použili strely z raketometov HIMARS, ktoré Ukrajina dostala v rámci vojenskej pomoci od USA.

Ukrajinská armáda zaútočila v noci na 1. januára 2023 na ubytovňu ruskej armády v Makijivke, ležiacej zhruba 15 kilometrov východne od mesta Doneck, pričom zahynul veľký počet ruských vojakov. Podľa rôznych zdrojov ich boli desiatky až stovky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet