Na hlavný obsah

Ukrajinci postupne oslobodzujú svoje územie. Do obcí, z ktorých okupantov vyhnali, sa pozrel aj štáb RTVS

Výsledky protiofenzívy prichádzajú pomalšie, než sa čakalo.

Ukrajinci postupne oslobodzujú svoje územie. Do obcí, z ktorých okupantov vyhnali, sa pozrel aj štáb RTVS
Na viacerých miestach sa Rusom darí odrážať útoky. Napriek tomu Ukrajinci postupujú a oslobodzujú svoje územie. Foto: RTVS

Ukrajinská ofenzíva trvá už takmer mesiac – jej výsledky prichádzajú pomalšie ako sa očakávalo. Na viacerých miestach sa Rusom darí odrážať útoky. Napriek tomu Ukrajinci postupujú a oslobodzujú svoje územie. V obciach na juhu Ukrajiny, z ktorých sa im podarilo vyhnať okupantov nakrúcal štáb RTVS

Blížime sa na frontovú líniu. Na ceste vystriedali civilné vozidlá vojenské spolu so starými sovietskymi tankmi. O jeden z nich prišli Ukrajinci neďaleko oslobodeného Rivnopiľu. Na ceste po ňom ostal ešte čerstvo vytečený olej.

Situácii v oslobodených obciach na Ukrajine sa venoval redaktor RTVS Matej Šulc:

Za tankom sa už nachádza takzvaná nulová línia, kde sa tvrdo bojuje. Ukrajinci čelia ruskej presile v počte delostreleckých granátov, aj v počte vojakov.

Keďže o vojenských operáciách je ticho, príbeh skladáme z rozhovorov s vojakmi. Podľa nich pri oslobodzovaní obce Neskučné ich sedemdesiatčlennej jednotke čelilo dvesto Rusov. Čakali štyridsiatich. Bojovalo sa na blízko, od domu k domu a Rusi kládli silný odpor.

„Cesty sú zamínované a cez míny neprejdete. To je veľmi ťažké. Iné je keď to vidíte na blízko a iné keď idete po ceste medzi poľami. Vtedy neviete kto je presne na akej pozícii a nemôžete jednoducho opustiť obrnené vozidlo a odstraňovať míny. Obzvlášť preto, že pod míny kladú Rusi rôzne granáty aby sme ich neodstraňovali,“ povedal Fox, vojak ukrajinskej 35. brigády.

Míny kládli okupanti aj pod mŕtve telá, vrátane zakázaných črepinových mín. Podľa Ukrajincov sa bránili ako o život. Na tomto mieste, kde bola ich základňa pomohol presnou strelou americký raketomet himars.

Napätá situácia v Storoževe

Tu v Storoževe prevláda situácia napätá. Počujeme aj práve teraz streľbu tak z jednej ako aj z druhej strany. Ukrajinci sú však pripravení bojovať ďalej a dôkazom je aj táto zásoba munície, ktorú na tejto pozícii majú.

„Čim dlhšie si na fronte, tým viac sa obetuješ, pretože to je nevyhnutné. Neurobí to za nás nikto iný. Nikto nepríde z iných krajín a neurobí to za nás. Všetko je na našich pleciach, a tak robíme všetko čo môžeme, do posledného dychu,“ dodal Odesit, vojak ukrajinskej 37. brigády.

Takmer všetci sa zhodujú, že pre nich už inej cesty niet a musia pokračovať v oslobodzovaní za každú cenu. Aby ich deti mohli žiť v slobodnej spoločnosti bez strachu

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet