Na hlavný obsah

Vedci sa chcú pokúsiť o unikátny manéver. Chcú, aby vyradená družica Aeolus spadla do oceánu

Riziko dopadu úlomkov na obývané časti je nízke.

Vedci sa chcú pokúsiť o unikátny manéver. Chcú, aby vyradená družica Aeolus spadla do oceánu
Vesmírna družica Aeolus. Foto: ESA

Európska vesmírna agentúra (ESA) sa v piatok (28. 7.) pokúsi o bezprecedentný manéver, pri ktorom chce nasmerovať vyradenú družicu Aeolus k dopadu do Atlantického oceánu.

Sondu, ktorá posledných päť rokov z obežnej dráhy monitorovala počasie, nenavrhli pre kontrolovaný návrat na Zem. ESA sa však napriek tomu pokúsi využiť zvyšné palivo, aby Aeolus naviedla do vodného hrobu, napísal denník The Guardian.

Cieľom prvého manévru svojho druhu je okrem zníženia už tak nízkeho rizika dopadu úlomkov družice na obývané miesta aj zhromažďovanie údajov pre budúce podobné návraty. Vedci ESA urobili prvé kroky v pondelok (24. 7.), keď Aeolus na takmer 40 minút zapálil svoje trysky a zvýšil rýchlosť klesania.

Finálny manéver chystajú vedci na piatok, keď by pri poslednom zážihu mala družica klesnúť zo 150 na 120 kilometrov a následne začať vstup do atmosféry. Krátko nato dopadne do oceánu, čo najďalej od pevniny, uviedla ESA.

„Družicu nenavrhli tak, aby vykonala plne riadený návrat, napríklad aby dosiahla vopred určený cieľový bod,“ uviedol šéf úradu ESA pre kozmický odpad Holger Krag. „To zatiaľ robia len raketové stupne a kozmické alebo nákladné lode, ale nie družice,“ dodal.

Prevažná časť zhorí

Prevažná časť sondy, ktorá pri štarte vážila 1 360 kilogramov, zhorí pri prelete atmosférou. Podobne ako pri iných satelitoch sa však očakáva, že približne 20 percent jej objemu prelet atmosférou vydrží.

„Aby sme sa čo najviac priblížili riadenému návratu, použijeme pohonné systémy na palube. Trojnásobne sa tým zníži riziko pre prípadný dopad úlomkov na zem. A to v porovnaní s prípadmi, keď žiadny manéver nevykoná – teda v porovnaní s prirodzeným návratom,“ poznamenal Krag.

Aeolus bol ako prvá družica, ktorá merala rýchlosť a smer vetra, na orbite od augusta 2018. Používal pritom sofistikovaný laserový prístroj, ktorý vedcom pomohol vylepšiť predpoveď počasia i klimatické modely.

Poslednú cestu družice budú takmer v reálnom čase opisovať vedci ESA z riadiaceho centra v nemeckom Darmstadte na svojom blogu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet