Na hlavný obsah

Nadšenci astronómie na oblohe v Banskej Bystrici spozorovali tzv. červených škriatkov

Zachytiť ich je možné len s pomocou fototechniky.

Nadšenci astronómie na oblohe v Banskej Bystrici spozorovali tzv. červených škriatkov
Na snímke úkaz tzv. červených škriatkov. Foto: ukazy.astro.cz/RTVS

Nadšenci astronómie spozorovali na oblohe v Banskej Bystrici zaujímavý úkaz – takzvaných červených škriatkov. Zachytiť ich je možné len s pomocou fototechniky. Úkaz trvá tak krátko, že ho okom neuvidíte.

Červené pásy pripomínajúce výrazné lúče. Fotografiu týchto objektov zverejnili na sociálnych sieťach hvezdári z Banskej Bystrice.

„Je to svetelný úkaz v horných vrstvách atmosféry, ktorý súvisí s búrkovou činnosťou a s bleskami, ktoré teda normálne vidíme. Nerozumieme ešte poriadne, ako ten mechanizmus funguje. Pretože ten úkaz trvá veľmi veľmi krátko,“ vysvetlil odborný pracovník Krajskej hvezdárne M. Hella v Žiar nad Hronom Matej Korec.

Červení škriatkovia patria k zaujímavostiam oblohy, ktoré hvezdári spozorovali len nedávno. „Prvýkrát boli ako exaktne zaznamenané kamerami v roku 1989. My ich občas nahráme ako vedľajší produkt pozorovania meteorov, ktorým sa venujeme, keďže sa to nachádza v zhruba rovnakej vrstve atmosféry,“ dodal Korec.

Téme sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Potrebujete dobrú techniku

To, že takéto javy voľným okom nevidíme býva, pre niektorých návštevníkov prekvapením. Rovnako to platí aj pri pozorovaní vzdialených vesmírnych objektov. „Väčšinou nemajú dobré, správne predstavy o tom, čo môžu vidieť v ďalekohľade. To, čo my vidíme v ďalekohľade, sa veľmi líši od astrofotografií. Ani dobrý ďalekohľad vám to neuvidí z ďaleka tak pekne,“ vysvetlila odborná pracovníčka hvezdárne Jana Paluchová.

Pre lepší zážitok však záujemcom v reálnom čase premietajú zábery priamo z videotechniky. „Zároveň odtiaľto z pozorovateľne premietame naživo obrazy kamery, aby videli, čo tam vlastne naozaj v tom objekte je,“ dodal Korec.

Hvezdári sa v súčasnosti pripravujú aj na ďalšie vesmírne udalosti – 12. augusta budú totiž ideálne podmienky na pozorovanie perzeíd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny