Na hlavný obsah

Veriaci na Kysuciach sú pobúrení. Obce hromadne rušia roky zaužívané omše v prírode

Za ich organizáciu dostávajú pokuty od inšpekcie životného prostredia.

Veriaci na Kysuciach sú pobúrení. Obce hromadne rušia roky zaužívané omše v prírode
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kysucké obce hromadne rušia roky zaužívané rímsko-katolícke omše v prírode. Za ich organizáciu totiž dostávajú pokuty od inšpekcie životného prostredia a povolenia nedokážu vybaviť. Veriaci sú sklamaní. Štátnym ochranárom pritom omše neprekážajú.

Pred kaplnkou v obci Olešná organizujú dvakrát ročne svätú omšu. Trvá približne tri hodiny. „Nič zlé sa tu nekoná, maximálne je tu tradícia varenia guláša, ktorý sa tu odovzdáva, ako také občerstvenie. Nie je tu žiadna podnikateľská činnosť, hudba sa tu vôbec nepúšťa,“ spresnil starosta obce Olešná Anton Dočár.

Napriek tomu za toto podujatie obec dostala pokutu 1 500 eur a farský úrad ďalších tisíc eur. „Za to, že zorganizovala a zrealizovala na území európskeho významu Olešnianske rašeliniská verejnosti prístupné spoločenské podujatie. A to bez potrebného súhlasu okresného úradu,“ vysvetlil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Téme rušenia omší v prírode sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Štátni ochranári problém v tomto podujatí nevidia. „My s tým problém nemáme. Doteraz pokiaľ sa pamätám v histórii CHKO Kysuce nedala ani jedno negatívne stanovisko nejakým takýmto hromadným akciám,“ uviedol riaditeľ Správy CHKO Kysuce Ján Korňan.

Podobné podujatie museli zrušiť aj v susednej obci Klokočov. Desiatky veriacich sa raz ročne stretávali pri kaplnke na Bielom kríži. „Obce tieto povolenia vybavujú v dostatočnom predstihu a takisto to nie je možné vybaviť pre byrokratické záležitosti,“ spresnil starosta obce Klokočov Radoslav Zajac.

Obec potrebuje povolenie

Na takéto podujatie musí mať obec povolenie od odboru životného prostredia okresného úradu. Organizátor oň musí požiadať aspoň 60 dní pred akciou. Do procesu však vstupujú aktivisti či občianske združenia, ktoré spravidla v posledný možný deň posielajú pripomienky.

„Dochádza k prieťahom v konaní z toho dôvodu, že oni v podstate na poslednú chvíľu prevezmú rozhodnutia, prípadne podávajú námietky, využívajú opravné prostriedky,“ povedal prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman.

Schvaľovanie podujatia sa tak predĺži aj na viac ako pol roka a obce plánovaný termín nestihnú. Rozhorčení zostali obyvatelia aj rímsko-katolícka cirkev.

„Pripomienky od neziskových organizácií môžu veľmi pomôcť, ale aj až paralyzovať organizovanie kultúrno-náboženských podujatí v prírode,“ dodal hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

Motív, prečo niektoré občianske združenia vstupujú do schvaľovacieho procesu, okresný úrad nepozná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny