Na hlavný obsah

Na moderných mučeníkov si posvieti špeciálna komisia. Pápež František tvrdí, že je ich viac než kedysi

Cieľom je zostaviť komplexný zoznam.

Na moderných mučeníkov si posvieti špeciálna komisia. Pápež František tvrdí, že je ich viac než kedysi
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František ustanovil komisiu, ktorá bude skúmať mučeníctvo kresťanov v modernej dobe. Jej cieľom je zostaviť zoznam „všetkých, ktorí preliali svoju krv v Kristovom mene“ od prelomu tisícročí. Pápež vznik komisie oznámil pri príležitosti blížiaceho sa jubilejného roka 2025. Agentúra Reuters o tom informovala na základe správy portálu Vatican News.

„Komisia nových mučeníkov – svedkov viery“ bude fungovať v rámci vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých, uviedla vo vyhlásení Svätá stolica.

„Mučeníkov je v súčasnosti omnoho viac než v prvých storočiach. Sú to biskupi, kňazi, zasvätení muži a ženy, laici a rodiny, ktorí v rôznych častiach sveta darom svojho života ponúkli najvyšší dôkaz lásky,“ povedal František. V ústretovom kroku k ostatným kresťanským cirkvám bude komisia skúmať aj mučeníkov iných kresťanských denominácií, dodal pápež.

Novodobých mučeníkov si pápež pripomenie počas ekumenickej bohoslužby v rámci jubilejného roka 2025. Podobná bohoslužba sa konala aj v roku 2000, keď bol hlavou katolíckej cirkvi pápež Ján Pavol II.

„Nie je málo tých, ktorí napriek hroziacemu nebezpečenstvu prejavujú svoju vieru alebo sa zúčastňujú na nedeľnej eucharistii. Iní sú zabití v úsilí pomáhať chudobným alebo v starostlivosti o tých, ktorých spoločnosť zavrhla… Ďalší sú tichými obeťami dejinných zvratov či už ako jednotlivci alebo skupiny,“ vysvetlil pápež.

František už uznal za katolíckych mučeníkov 21 koptských kresťanov, ktorých v roku 2015 podrezali členovia Islamského štátu (IS) v Líbyi. Vyzval tiež na oslobodenie veriacich v Číne, kde náboženské menšiny vrátane katolíkov dlhoročne čelia útlaku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet