Na hlavný obsah

Vyostruje sa konflikt medzi ministrom vnútra a policajným prezidentom, šéf polície uvažuje o odchode

Roman Mikulec vyzýva prezidentku na odvolanie Ivana Šimka.

Vyostruje sa konflikt medzi ministrom vnútra a policajným prezidentom, šéf polície uvažuje o odchode
Vľavo minister vnútra Ivan Šimko a policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR/koláž RTVS

Konflikt medzi ministrom vnútra Ivanom Šimkom a policajným prezidentom Štefanom Hamranom sa vyostruje. Šéf polície uvažuje aj o odchode. Potvrdil to sám Ivan Šimko, ktorý sa s ním v posledných dňoch stretol.

Dôvodom sporu sú najmä vyhlásenia ministra o práci vyšetrovateľov po nedávnej brutálnej vražde v Dubnici nad Váhom. Na odchode by mali byť aj ďalší vysokí policajní predstavitelia. Štefan Hamran situáciu nateraz komentovať nechce.

Exminister vnútra Roman Mikulec (OĽANO a priatelia) hovorí o zlyhaní svojho nástupcu a žiada hlavu štátu, aby Ivana Šimka odvolala. Premiér Ľudovít Ódor nepovažuje vyhlásenia Ivana Šimka za šťastné – myslí, si že polícia nemôže byť pod politickým tlakom – a na druhej strane, že istá forma kontroly musí byť aj v pri policajnom zbore.

Kritika na policajný zbor sa spustila po nedávnej vražde ženy v Dubnici nad Váhom. Pochybnosti o správnom postupe polície vyslovil na sociálnej sieti aj minister vnútra Ivan Šimko. O pár dní na to, pridal ďalší status v ktorom sa zamýšľal nad tým, či má mať polícia rozviazané ruky. „Nie, priatelia, žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú. Patria pod kontrolu politiky,“ napísal na sociálnej sieti.

„Mám oficiálne vyhlásenia, pokiaľ ide o moju literárnu činnosť, tam sa vyjadrujem podľa toho, ako veci vidím. Myslím si, že nikto nemôže mať úplne rozviazané ruky – ani minister ani policajný prezident. Sme viazaní ústavou a zákonom,“ vysvetlil svoje názory minister Šimko.

Možná rezignácia šéfa polície

Jeho vyjadrenia však pobúrili vedenie policajného zboru. Ivan Šimko pripustil, že pri nedávnom rokovaní s policajným prezidentom Štefanom Hamranom sa na stôl dostala aj otázka možnej rezignácie vedenia polície.

Zmenu nateraz nepredpokladá no je pripravený na všetko. Rokovania považuje za ukončené. Policajný prezident Štefan Hamran to však vidí inak. No k situácií sa vyjadrovať zatiaľ nechce. „Vzhľadom na aktuálne prebiehajúce rokovania sa nebudem bližšie k veci vyjadrovať a stanovisko určite poskytnem po ukončení všetkých rokovaní,“ povedal.

S výrokmi súčasného ministra nesúhlasí ani jeho predchodca Roman Mikulec (OĽANO a priatelia). Hlavu štátu vyzýva, aby Ivana Šimka z funkcie odvolala. Podľa neho môže polícia fungovať správne len ak do jej práce nebude zasahovať politika.

„Aby si polícia mohla konať slobodne svoju prácu, aby sa riadila len zákonmi a aby bola pod dozorom prokuratúry súdov. Tak ako to máme aj podľa Trestného poriadku a nie pod dozorom politiky,“ povedal Mikulec. Prezidentka Zuzana Čaputová sa má k situácii vyjadriť popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál