Na hlavný obsah

Hamran: Policajti, ktorí sa venovali prenasledovaniu zavraždenej ženy v Dubnici, spravili všetko, čo bolo v ich silách

Kritizoval výroky exministra Kaliňáka.

Hamran: Policajti, ktorí sa venovali prenasledovaniu zavraždenej ženy v Dubnici, spravili všetko, čo bolo v ich silách
Policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Policajti, ktorí sa venovali prípadu nebezpečného prenasledovania Andrey B., ktoré predchádzalo jej brutálnej vražde, spravili všetko, čo bolo v ich silách. Povedal to v utorok (4. 7.) policajný prezident Štefan Hamran.

Hamran informoval o časovej osi prípadu prenasledovania a obhajoval postupovanie polície. Poukázal najmä na to, že príslušník Policajného zboru dal zavraždenej aj svoje súkromné číslo pre prípad, že by ju obvinený Ján M. opätovne kontaktoval či inak ohrozoval.

Napriek tomu, polícia stále preveruje najmä verbálnu komunikáciu policajtov vo vzťahu k poškodenej či jej príbuzným. Podľa sestry zavraždenej sa mali obeti vysmievať, že ju nemôžu chrániť ako prezidentku.

Hamran tiež kritizoval politikov, ktorí sa opäť „neudržali a cítili potrebu komentovať postupy polície“. A to aj napriek tomu, že nedisponujú ani len čiastkovými informáciami k prípadu. Kritiku smeroval najmä na bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý v diskusnej relácii povedal, že Hamran sa mal obeti vysmievať.

Policajný šéf to označil za klamstvo a bude žiadať od Kaliňáka ospravedlnenie. Ak k nemu nedôjde, tak učiní právne kroky voči jeho osobe.

Časová os prípadu

Policajti postupovali podľa neho v zmysle zákona a po oznámení poškodenej a jej rodiny sa páchateľa snažili kontaktovať. Ten sa však stále vyhýbal podaniu vysvetlenia, a tak polícia postúpila vec do trestného konania.

Nasledovalo trestné stíhanie a zároveň obvinenie Jána M. za prečin nebezpečného prenasledovania. Krátko na to absolvoval výsluch, na základe ktorého dala polícia návrh na vyšetrenie duševného stavu obvineného.

Keď policajti zistili, že obvinený pokračuje v trestnej činnosti, začali po ňom pátrať. Po dolapení podali návrh na jeho väzobné stíhanie, ktoré odsúhlasila Okresná prokuratúra Trenčín.

V auguste 2022 prišlo rozhodnutie o zastavení trestného stíhania Jána M. a nariadili mu ochranné psychiatrické liečenie ústavným spôsobom, pretože jeho pobyt na slobode by mohol byť nebezpečný pre spoločnosť. Poškodenú o tomto rozhodnutí informovali.

Začiatkom februára tohto roka Jána M. z ústavnej liečby prepustili. Od jeho prepustenia až do dňa spáchania brutálnej vraždy poškodená ani jej rodina políciu opätovne nekontaktovala.

Pozrite si záznam z tlačovej konferencie prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko