Na hlavný obsah

Vytlačili si zbrane, chceli ich použiť v rasovej vojne. Vo Fínsku policajti zmarili teroristický útok

Pôvodne malo ísť o jednoduchý trestný čin.

Vytlačili si zbrane, chceli ich použiť v rasovej vojne. Vo Fínsku policajti zmarili teroristický útok
Ilustračná snímka – zbraň. Foto: RTVS

Fínska polícia zmarila krajne pravicový plán na teroristický útok. Podozriví chceli pri útoku, ktorého cieľom bolo vyvolať „kolaps spoločnosti“ v rasovej vojne, použiť zbrane z 3D tlačiarne. Informuje o tom portál Euronews.

Fínsky Národný vyšetrovací úrad uviedol, že ich pôvodné vyšetrovanie sa týkalo len jednoduchého trestného činu so strelnými zbraňami. Čoskoro si však uvedomili, že ide o väčší problém, ktorý zahŕňa najmenej štyroch mužov s väzbami na krajnú pravicu.

Podľa miestnych médií bol jeden zo zadržaných mužov kandidátom v komunálnych voľbách za stranu Fíni. Je jednou zo štyroch strán tvoriacich koaličnú vládu severskej krajiny.

Zbrane aj konope

Muži sú podozriví z výroby samopalov s použitím 3D tlačiarní, ako aj iných zbraní a častí zbraní v prenajatej garáži a v dome jedného z podozrivých. Polícia zhabala aj ďalšie strelné zbrane, 3D tlačiarne a rastliny konope.

„Ciele plánovaných násilných útokov podľa poznatkov polície vyberali na základe farby pleti, politických alebo iných ideologických názorov,“ priblížil komisár Tuomas Kuure, ktorý tiež novinárom povedal, že muži chceli vo Fínsku rozpútať „rasovú vojnu“. „Okrem osobných cieľov podozriví v rozhovoroch plánovali útoky na rôzne časti infraštruktúry vrátane elektrickej siete a železničnej dopravy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet