Na hlavný obsah

Zelenskyj skritizoval „neisté“ a „slabé“ výroky Severoatlantickej aliancie týkajúce sa členstva Ukrajiny v NATO

Podľa neho to povzbudzuje Rusko, aby pokračovalo v terore.

Zelenskyj skritizoval „neisté“ a „slabé“ výroky Severoatlantickej aliancie týkajúce sa členstva Ukrajiny v NATO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (11. 7.) skritizoval „neisté“ a „slabé“ výroky Severoatlantickej aliancie týkajúce sa členstva Ukrajiny v NATO. Podľa neho táto neistota Aliancie ohľadne pozvania Ukrajiny povzbudzuje Rusko, aby pokračovalo v „terore“. Informovali o tom agentúra AFP a portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj tiež uviedol, že je „absurdné“, ak NATO neurčí Ukrajine časový rámec pre jej vstup do Aliancie.

„Ceníme si našich spojencov. Ceníme si našu spoločnú bezpečnosť. A vždy budeme oceňovať otvorený rozhovor. Ukrajina bude na samite NATO vo Vilniuse zastúpená. Pretože je to úctivé. Ale aj Ukrajina si zaslúži úctu. Teraz, na ceste do Vilniusu, sme dostali signály, že určité formulácie v texte sa dohadujú bez Ukrajiny,“ napísal ukrajinský prezident na Twitteri.

Zelenskyj pokračoval: „A rád by som zdôraznil, že tieto formulácie sa týkajú pozvania Ukrajiny, aby sa stala členom NATO, nie samotného členstva Ukrajiny.“

„Je nevídané a absurdné, že ani pre pozvanie, ani pre členstvo Ukrajiny nie je stanovený časový rozvrh. Pričom zároveň sú do textu dodané dokonca aj hmlisté formulácie o ‚podmienkach‘ pre pozvanie Ukrajiny,“ kritizoval NATO Zelenskyj.

„Vyzerá to tak, že nie je ochota ani pozvať Ukrajinu do NATO, ani prijať ju za člena Aliancie,“ uviedol prezident.

„To znamená, že sa necháva príležitosť pre vyjednávanie o členstve Ukrajiny v NATO počas rokovaní s Ruskom. A pre Rusko to znamená motiváciu pokračovať v terore,“ upozornil Zelenskyj. „Neistota je slabosť. A o tom budem na samite otvorene hovoriť,“ doplnil.

Podľa Pavla musí Ukrajina cítiť motiváciu

Ukrajina potrebuje vidieť svetlo na konci tunela a musí cítiť motiváciu, že raz bude vítaná v rodine NATO. Pred začiatkom aliančného samitu vo Vilniuse to vyhlásil český prezident Petr Pavel,.

Za ideálne by považoval, ak by dnes mohli Ukrajine povedať, že v okamihu, keď skončí vojna, sa začnú prístupové rokovania o členstve v NATO. Aliančný samit podľa neho zrejme skončí nejakou formou kompromisu.

Pavel však zdôraznil, že Spojené štáty prišli krátko pred začiatkom samitu s novým znením deklarácie. To je podľa neho pre mnohých nezrozumiteľné. Očakáva preto, že ho americká delegácia vysvetlí.

„Prezident Biden zmienil, že je pripravený poskytnúť Ukrajine rovnaké garancie ako Izraelu, čo by ale v dôsledku boli možno vyššie garancie, než je článok päť NATO. Takže som naozaj zvedavý, s čím americká delegácia príde,“ povedal český prezident.

Ako doplnil, garancie, ktoré USA poskytujú Izraelu, v podstate znamenajú kolektívnu obranu. Čiže ak by Izrael napadli, Spojené štáty mu poskytnú akúkoľvek pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet