Na hlavný obsah

Zrážok so zverou pribúda. Odborníci radia, ako pri takejto dopravnej kolízii postupovať

Zvýšený pozor si treba dávať najmä podvečer a nadránom.

Zrážok so zverou pribúda. Odborníci radia, ako pri takejto dopravnej kolízii postupovať
Auto po zrážke s divou zverou. Foto: RTVS

Za prvé dva týždne prázdnin eviduje polícia na cestách Trnavského kraja už trinásť dopravných kolízií so zvieratami. V okrese Galanta sa dokonca po zrážke so srnou čelne zrazili dve autá. Obaja vodiči zomreli.

Na nepríjemnú dopravnú nehodu stačí aj stretnutie so zajacom alebo líškou. Netreba panikáriť. S ďalším postupom v takýchto situáciách pomôže polícia.

„Vodič, ktorý takto zrazí divé zviera sa nemusí báť. Je potrebné, aby zavolal na číslo 158 a počkal na mieste až do príchodu policajnej hliadky. Prvým krokom je odstaviť vozidlo, pokiaľ je to možné a jeho stav to dovoľuje, tak čo najviac ku krajnici,“ vysvetlila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Zlatica Antalová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Vlado Hulík:

Zvýšený pozor si treba dávať hlavne podvečer a nadránom. „Dôležité lokality sú polia. Momentálne sú v letnom období obilniny, kde zver ide zrána z polí do lesa zaľahnút. Toto sú najdôležitejšie časy,“ vysvetlil hospodár poľovníckeho združenia Dechtice Andrej Machovič.

„So zrazeným zvieraťom v žiadnom prípade nehýbte, pretože pokiaľ je ešte živé, tak by vás mohlo zraniť. Pokiaľ si ho naopak naložíte do auta, dopúšťate sa trestného činu pytliactva,“ dodala Antalová. „Je to majetok poľovníckeho príslušného združenia, kde došlo k zrážke a poľovníci si s tým poradia,“ dodal Machovič.

Zabrániť zrážke sa väčšinou nedá. Odborníci radia nekľučkovať a radšej krízovo brzdiť v smere jazdy. Blikať na srnku svetlami sa nevypláca. „Pokiaľ ju človek osvieti, ona nevie, čo sa robí. Zostane často strnutá na ceste, na vozovke a treba radšej pribrzdiť a takto sa chrániť,“ skonštatoval Machovič.

Ak sa už nehoda stane, nezabudnite zapnúť výstražné svetlá, umiestnite za vozidlom bezpečnostný trojuholník a oblečte si aj reflexnú vestu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko