Na hlavný obsah

Aplikácia, ktorá mení fotky ľudí na Barbie, zbiera citlivé údaje, varuje bezpečnostný úrad

BaiRBIE.me nespĺňa požiadavky GDPR.

Aplikácia, ktorá mení fotky ľudí na Barbie, zbiera citlivé údaje, varuje bezpečnostný úrad
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay, Koláž RTVS

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) upozorňuje verejnosť na aplikáciu, ktorá z fotky jednotlivca spraví filmovú Barbie alebo Kena (BaiRBIE.me). Od používateľa získava napríklad údaje o platbách, telefóne, aktuálnej polohe alebo údaje z kamery na elektronickom zariadení.

Ako ďalej úrad uvádza na sociálnej sieti, aplikácia bairbie.me nespĺňa požiadavky na ochranu osobných údajov podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (GDPR). Preto sa nedá jasne povedať, ako jej tvorcovia plánujú narábať s dátami, ktoré zhromaždia.

„Národný bezpečnostný úrad preto odporúča vyhnúť sa používaniu takýchto aplikácií, nakoľko aj nevinná zábava môže neskôr slúžiť ako možná vstupná brána k vašim informáciám alebo peniazom,“ zdôraznil úrad. Dodal, že používatelia by nemali v online svete konať impulzívne.

Najskôr by mali používatelia podľa NBÚ zvážiť, či aplikáciu naozaj potrebujú. Za dôležité považujú kontrolu toho, k čomu všetkému má program prístup. „Ak si pýta zbytočné prístupy, nepovoľte jej ich, aplikáciu nepoužívajte a vymažte si ju,“ upresnil úrad.

Na potenciálne nebezpečné aplikácie už podľa úradu reagovala aj spoločnosť Mattel, ktorá vlastní značku Barbie. Spoločnosť sa od nej dištancovala. Vysvetlila, že nie pri všetkých produktoch inšpirovaných populárnou bábikou ide oficiálny výrobok.

„Tie neoficiálne nemusia podliehať kontrole a môžu sa zneužiť proti používateľom,“ dodal bezpečnostný úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko