Na hlavný obsah

Na internete predávajú veľké databázy osobných údajov

Ide o mená, telefónne čísla či adresy.

Na internete sú databázy plné mien, telefónnych čísel či adries. Napriek tomu, že údaje podliehajú ochrane, dostupné sú pre každého. Dajú sa dokonca kúpiť. Nelegálnu činnosť si vďaka podnetu RTVS všimol aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Databáza telefónnych čísiel od dvoch mobilných operátorov obsahuje viac ako štyri milióny kontaktov a adries. Ak zaplatíte 39 eur, predajca zaregistrovaný na stránke, ktorá ponúka rôzne služby, vám ich pošle na e-mailovú adresu.

Advokát v tom vidí porušenie zákona. „Neviem si predstaviť, ako by takéto spracovanie osobných údajov, o ktoré evidentne ide, mohlo mať nejaký platný právny základ, pretože ľudia určite neudelili súhlas,“ vysvetlil advokát Jakub Berthoty.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Úrad na ochranu osobných údajov zvažuje v uvedenej veci konanie z vlastnej iniciatívy, sťažnosť zatiaľ neeviduje. Za únik údajov môže udeliť pokutu až do výšky 20 miliónov eur. Na niektorých stránkach sa dajú databázy stiahnuť aj bez platenia. Advokát radí, že podnet na úrad môže podať aj ktokoľvek, kto sa v databáze nájde.

Odborník na IT bezpečnosť pripomína, že aj užívatelia internetu pomáhajú podvodníkom nelegálne databázy tvoriť. A to tak, že nesledujú, kde a aké informácie o sebe zadávajú. „Či už je to do nejakého e-shopu alebo iných stránok, tieto dáta tam zostávajú a je iba otázkou šikovnosti hekerov, ako ich dokážu získať,“ uviedol Andrej Alexiev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko