Na hlavný obsah

Bratislava začala s prestavbou kľúčovej cesty v centre mesta. Motoristi vnímajú avizované zmeny s obavami

Podľa dopravného analytika mesto zverejnilo málo detailov.

Bratislava začala s prestavbou kľúčovej cesty v centre mesta. Motoristi vnímajú avizované zmeny s obavami
Rekonštrukčné práce pri nábreží Dunaja. Foto: RTVS

V centre Bratislavy začali s prestavbou kľúčovej cesty popri nábreží Dunaja. Autám zostane namiesto dvoch jeden jazdný pruh. Cyklisti zámer privítali. Motoristi ho väčšinou vnímajú s obavami. Už teraz je tam doprava prehustená. Podľa dopravného analytika mesto zverejnilo málo detailov. Následky zmien je preto ťažké posúdiť.

Bratislava na nábreží Dunaja premení dva cestné pruhy na cyklotrasu. Magistrát tvrdí, že chodci a cyklisti sa na chodníku nezmestia. „Skutočne je to úzky priestor, kde máme aj cyklistov aj chodcov. Preto sme sa rozhodli vybudovať separátny cyklopruh z jednej aj druhej strany,“ uviedol hovorca mesta Bratislavy Peter Bubla.

Vonkajšie jazdné pruhy nanovo pokryjú asfaltom a cyklotrasy oddelia nalepovacími obrubníkmi. Projekt so sebou nesie aj menšie zmeny. Na niektorých miestach už vodiči neodbočia a mesto rozšíri aj priechod pre chodcov pri Moste SNP.

Dopravným zmenám v centre Bratislavy sa venoval redaktor RTVS Oliver Remiaš:

Námietky dopravného analytika

Dopravnému analytikovi sa nepáči, že mesto zverejnilo iba nákres cesty. Celkový zámer magistrátu je podľa neho dobrý, no o konkrétnej podobe nevie nič. „Veľmi závisí od toho, ako sa bude riešiť prednosť, či tam zostane svetelná signalizácia. Toto sú tie detaily, od ktorých bude záležať, či bude projekt úspešný,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Cesta pod Mostom SNP býva v dopravnej špičke upchatá. Magistrát tvrdí, že podľa ich analýz zmeny výrazné problémy nespôsobia. Väčšina vodičov podľa mesta nábrežím len prechádza. Miesto majú obchádzať po Einsteinovej.

„Tranzitný okruh po Einsteinovej by to mal zvládnuť. Samozrejme, zaslúži si to aj väčšiu osvetu vo vzťahu k motoristom, aby sa aj motoristi naučili využívať ten tranzitný okruh cez Einsteinovu a nevyužívali centrum mesta,“ dodal Bubla.

Cyklokoalícia rozhodnutie mesta víta

Občianske združenie Cyklokoalícia rozhodnutie mesta víta. Zlepší podľa nich podmienky pre cyklistov. „Túto premenu považujeme za veľmi pozitívny krok mesta preto, lebo zlepší podmienky pre cyklistov na tomto území. Je to pomerne dôležitá spojnica pre ľudí, ktorí prechádzajú mestom,“ povedal prezident občianskeho združenia Cyklokoalícia Dan Kollár.

Napriek tomu považujú zmenu za drobnú úpravu a o rekonštrukcii celého nábrežia očakávajú širšiu diskusiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny