Na hlavný obsah

Areálom lomu vedie nelegálna cyklotrasa. Je nebezpečná a cyklistom hrozí aj pokuta

V lome im pritom hrozí nebezpečenstvo.

Areálom lomu vedie nelegálna cyklotrasa. Je nebezpečná a cyklistom hrozí aj pokuta
Ilustračná snímka – cyklotrasa. Foto: RTVS

Areálom lomu v Žiranoch pri Nitre vedie nelegálna cyklotrasa. Cyklistov na ňu privádza turistická mapa na internete. Nepomáha ani zatvorená brána a informácia, že vchádzajú na súkromný pozemok. V lome im pritom hrozí zrážka s ťažkým nákladným autom alebo pád do jamy hlbokej 30 metrov.

Na falošnú cyklotrasu do žirianskeho lomu blízko Nitry privádza cyklistov aplikácia na mobile. Do areálu kde denne prejdú desiatky nákladných áut s naloženými kameňmi. Cesta po ktorej, napriek zákazovým tabuliam prechádzajú, je pomerne úzka a kľukatá.

„Nikto tu s ľuďmi nepočíta. V tej rýchlosti sa môže prihodiť nešťastie, ktoré môže mať fatálne následky. Chodník je takisto blízko dobývacieho priestoru, kde hrozí pád do priehlbne,“ povedal vedúci lomu v Žiranoch Ján Piroš.

Nelegálnej cyklotrase pri Žiranoch sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Cyklisti sú vynaliezaví. Keď bránu do lomu niekto zatvorí, použijú skratku, ktorou ju obídu. Legálna cyklotrasa vedie pod horou a napravo od lomu. Keďže prírodná rezervácia Žibrica má štvrtý stupeň ochrany, na jej schvaľovaní sa podieľali aj ochranári.

„Na stránke Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie sa nachádza aktuálna mapa cyklotrás v pohorí Tribeč. Zintenzívnime kontrolnú činnosť. Cyklistovi, ktorý sa pohybuje mimo schválenej cyklotrasy, sa môže uložiť pokuta až do výšky 300 eur,“ vysvetlil Radimír Siklienka zo Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

Zákaz vstupu porušujú od pandémie

Vedúci lomu upozornil, že cyklisti zákaz vstupu porušujú od čias pandemických obmedzení. K správnej orientácii v prírode sa snažia cyklistov viesť aj cykloturistické kluby. „Celkovo by som sa neriadila mapami, ale riadila by som sa aj značkami v lese,“ povedala Tamara Krenželáková z Cykloturistického klubu Dolná Nitra.

Aplikácia Mapy.cz, kde je cyklotrasa v okolí lomu zakreslená, čerpá údaje z otvoreného internetového projektu a z podkladov od lokálnych užívateľov.

„Je najlepším riešením chybu opraviť priamo v OpenStreetMap, čo môže každý používateľ. Sú to otvorené mapové podklady. Prípadne sa dá priamo v aplikácii Mapy.cz nahlásiť chyba a my ju opravíme,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Seznam.cz Aneta Kapuciánová.

V Nitrianskom kraji je 160 legálnych cyklotrás s dĺžkou viac ako dvetisíc kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny