Na hlavný obsah

Farmár 30 rokov podopieral dvere meteoritom. Keď dal horninu oceniť, jeho hodnota mu vyrazila dych

Vesmírny kameň dostal meno Edmore.

Na farme v americkom štáte Michigan desaťročia používali cenný meteorit na nevšedný účel – ako zarážku do dverí. Ako referuje web sciencealert.com, majiteľ meteoritu sa až nedávno rozhodol, že skúsi dať oceniť kus horniny. Jej hodnota mu vyrazila dych.

Spomenutú farmu kúpil v roku 1988 muž menom David Mazurek. Pri obhliadke si všimol zvláštny veľký kameň, ktorý podopieral dvere do stodoly. Keď sa majiteľa opýtal na tento objekt, odpovedal mu, že to bol v skutočnosti meteorit, ktorý spadol na ich pozemok v 30. rokoch minulého storočia. Spolu s otcom našli kráter a vykopali kozmické teleso.

Meteorit sa pri predaji dostal do rúk Mazureka ako obyčajný majetok. Tridsať rokov ním podopieral dvere. Len niekedy si ho deti vzali do školy, aby ho ukázali spolužiakom.

Nedávno si však Mazurek všimol, že malé kúsky bežne kupujú rôzni zberatelia. Rozhodol sa preto, že nechá kameň ohodnotiť. Nakoniec ho predal Abramsovmu planetáriu Michiganskej štátnej univerzity za 75-tisíc dolárov. Vesmírny kameň dostal meno Edmore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet