Na hlavný obsah

Na Podpoľaní pátrajú po spadnutom meteorite, ide o vzácne teleso. Nálezca by ho však mal odovzdať štátu

Pád meteoritu zaznamenali ešte koncom júla.

Na Podpoľaní pátrajú po spadnutom meteorite, ide o vzácne teleso. Nálezca by ho však mal odovzdať štátu
Padajúci meteorit zachytila kamera. Foto: RTVS

Vedci z astronomického ústavu hľadajú spadnutý meteorit od Detvianskej Huty smerom k Málincu v okrese Poltár. Vesmírne teleso má pre vedcov veľkú hodnotu. Šanca nájsť ho je však minimálna, pretože je veľmi malý.

Pád meteoritu zaznamenali ešte koncom júla. Otrasy bolo počuť od Rimavskej Soboty až po Málinec. „To buchlo, ako keď hrom niekde udrie. Také dačo. Zľakol som sa, vybehol som von, že čo sa stalo,“ uviedol obyvateľ Málinca.

Astronómovia z Česka vypočítali kam mohol meteorit dopadnúť. Oblasť pádu je podľa nich asi kilometer široká a 12 kilometrov dlhá.

Pátraniu po spadnutom meteorite sa v spravodajstve RTVS venovali redaktori Katarína Vítková a Radovan Kondrlík:

„Letel v smere od juhovýchodu sem k Detvianskej Hute a ten najväčší kus, sa predpokladá, že mohol byť tu. Menšie postupne smerom ku Málinskej priehrade a ešte menšie až za ňu,“ vysvetlil astronóm Ján Svoreň.

Tím astronómov z Tatier začal pátranie po meteorite pod Poľanou – v romantickom prostredí neďaleko obce Detvianska Huta. Vesmírne teleso sa pri páde rozpadlo. Najväčší úlomok môže mať asi dva kilogramy.

„Mal by na sebe mať tmavočiernu alebo čiernohnedú kôrku, v podstate zamatovú. Keď ho nálezca zdvihne, tak sa mu bude zdať, že je významne ťažší než obyčajný kameň,“ priblížil vedúci Európskej bolidovej siete Pavel Spurný z Astronomického ústavu ČR.

Meteorit zaraďujú vedci medzi telesá s rodokmeňom, preto je vzácny. Zákon hovorí, že patrí štátu. Ak ho niekto nájde, mal by ho odovzdať úradom. Dostane však nálezné. Astronómovia chcú v pátraní po spadnutom meteorite pokračovať. Ak ho nájdu v blízkosti Málinca, nazvú ho Málinský meteorit.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny