Na hlavný obsah

Hossa je pre Chicago obrovská legenda. Gajan bol pre nás spomedzi brankárov jasnou voľbou, prezradil Kyle Davidson

Davidson je najmladším generálnym manažérom v NHL.

Hossa je pre Chicago obrovská legenda. Gajan bol pre nás spomedzi brankárov jasnou voľbou, prezradil Kyle Davidson
Kyle Davidson v Trenčíne. Foto: RTVS

Prestížny mládežnícky hokejový turnaj Hlinka Gretzky Cup pritiahol do Trenčína množstvo skautov z NHL. Len duel Slovákov so Švajčiarmi sledovalo približne 90 predstaviteľov z prostredia najlepšej ligy sveta.

Medzi nimi vyčnievala aj jedna z najvplyvnejších postáv Chicaga Blackhawks, ktorá má priamy dosah na všetky hokejové rozhodnutia, generálny manažér Kyle Davidson.

Tridsaťpäťročný Kanaďan je najmladším generálnym manažérom v NHL. V štruktúre tímu z takzvanej originálnej šestky pôsobí už 13 rokov. Pod jeho vedením začalo Chicago prestavbu tímu, v ktorom skončili aj posledné hviezdy z nedávnej dynastie – Patrick Kane a Jonathan Toews.

Davidson ulovil na poslednom drafte talentovaného Connora Bedarda, ktorého odborníci porovnávajú s Connorom McDavidom – najlepším hokejistom súčasnosti. Aj o tom rozprával pre RTVS.

„Ak by bol Bedard lepší ako McDavid bolo by to skvelé. Je to iba na ňom, aký bude dobrý, ale doteraz bola jeho kariéra úžasná. NHL je najlepšia liga sveta z nejakého dôvodu. Nepozná žiadne limity, takže aj pre mňa je vzrušujúce čakanie na to, aký bude v skutočnosti dobrý,“ povedal Davidson.

Chceli len Gajana

Za posledné dva roky si kluby NHL vybrali na drafte 14 Slovákov. Brankár Adam Gajan a útočník Martin Mišiak putovali práve do Chicaga.

„Pre slovenský hokej je to úspešné obdobie. Vyprodukovali ste skvelé talenty – Slafkovského, Nemca, Honzeka alebo Dvorského. Všetko sú to prvokoloví hráči, a to o niečom hovorí. Pre nás sú zas hodnotí Gajan a Mišiak,“ skonštatoval Davidson.

Generálny manažér Chicaga potvrdil, že pre organizáciu bol Adam Gajan na drafte spomedzi brankárov jasnou voľbou.

„Boli sme prvý tím, ktorý si na drafte vybral brankára. Mohli sme zobrať kohokoľvek, ale chceli sme len Adama. Bol pre nás brankár číslo jeden. Na juniorskom šampionáte bol výborný a v ťažkých zápasoch chytal najlepšie. Boli sme ohromení,“ nešetril chválou na mladého Slováka.

Draft do NHL 2023: Adam Gajan
Slovák Adam Gajan sa stal najvyššie draftovaným brankárom edície 2023.Foto: TASR/AP

Davidson prišiel do Chicaga v roku 2010, teda v období, keď Marián Hossa získal s klubom prvý z trojice Stanleyho pohárov.

„V Trenčíne som po prvý raz a hneď som uvidel na veľkoplošnej obrazovke Mariána Hossu. Je to obrovská legenda pre našu organizáciu. Bol súčasťou partie, ktorá získala všetky tri Stanleyho poháre. Bol úžasný hráč a je ešte lepší človek. Za sebou má veľké úspechy. Pre Chicago znamená veľmi veľa,“ dodal 35-ročný kanadský manažér.

Kyle Davidson a Marián Hossa budú čoskoro opäť spolupracovať. Naša legenda dostane v štruktúrach klubu nekonkretizovanú pozíciu.

Téme za vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval redaktor RTVS Patrik Mitas:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport