Na hlavný obsah

Draft do NHL 2023 je za nami. Kluby siahli až po ôsmich Slovákoch

Viac draftovaných hráčov ako Slovensko malo z Európy len Švédsko, Rusko a Fínsko.

Draft do NHL 2023 je za nami. Kluby siahli až po ôsmich Slovákoch
Slovák Adam Gajan sa stal najvyššie draftovaným brankárom edície 2023. Foto: TASR/AP

Počas druhého dňa vstupného draftu do NHL bolo dnes v Nashville na programe ďalších šesť kôl. Už po prvej stovke výberov bolo jasné, že draft 2023 bude pre Slovensko historický. Prvýkrát v histórii sa stalo, že v prvých dvoch kolách bolo vybraných až päť Slovákov.

V úvodnom kole siahli profiligové kluby po dvoch hráčoch spod Tatier. Tohtoročnou slovenskou draftovou jednotkou sa stal Dalibor Dvorský, ktorého si vybral z 10. miesta St. Louis Blues. Krídelník Samuel Honzek putuje do Calgary, Flames si ho zvolili zo 16. priečky.

Brankár Adam Gajan sa stal najvyššie draftovaným slovenským gólmanom vôbec. Po viac ako dvoch desaťročiach zosadil z trónu Petra Budaja. Najvyššie draftovaným bekom je Maxim Štrbák. V treťom kole padlo meno jediného Slováka – Martina Mišiaka, ktorý putuje do St. Louis Blues.

V štvrtom kole sa dočkal Juraj Pekarčík, v piatom Alex Čiernik. Posledným hráčom, ktorý sa zmestil medzi 224 vybraných, je Maroš Jedlička. Útočník Zvolena patrí Coloradu Avalanche.

Gajan do Chicaga

Prvým Slovákom vybraným v druhom kole sa stal brankár Adam Gajan, po ktorom siahli zástupcovia Chicaga Blackhawks na 35. mieste. Gajana si tak vybrala organizácia, ktorá získala aj jednotkou draftu, kanadský generačný talent Connora Bedarda.

Gajan je navyše najvyššie draftovaným brankárom tohto ročníka a zároveň najvyššie draftovaný slovenský gólman vôbec. Až do dnešného dňa figuroval na prvej priečke Peter Budaj. Jeho rekord vydržal dlhých 22 rokov. Budaja si ešte v roku 2001 vybralo Colorado v 2. kole z celkovej 63. priečky.

Po pôsobení v skalickom doraste a popradskej juniorke si Gajan zvolil na rozvoj zámorskú cestu. Ročník odštartoval v tíme Chippewa Steel v nižšej juniorskej súťaži NAHL.

Pred svetovým šampionátom dvadsiatok si nachvíľu odskočil do tímu Green Bay Gamblers v USHL, za ktorý napokon odchytal šesť zápasov. Neskôr sa vrátil do mužstva Chippewy.

Na pomerne neznámeho brankára upriamili skauti svoje oči najmä počas MS 2023 do 20 rokov. Gajan v šampionátovej nominácii Slovenska ani nefiguroval. Napokon nahradil Koreca.

Príležitosť dostal v druhom dueli a hneď proti USA vychytal víťazstvo. Od tejto chvíle už do bránky nikoho iného nepustil, v štvrťfinále privádzal do zúfalstva neskorších majstrov sveta Kanaďanov. Nakoniec získal ocenenie pre najlepšieho brankára turnaja.

Štrbák do Buffala

Celkovo štvrtým vybraným Slovákom sa stal obranca Maxim Štrbak. Syn známeho bývalého hokejistu Martina prišiel na rad v 2. kole z celkového 45. miesta. Do svojich radov si ho vybralo Buffalo Sabres.

Štrbák tak prekonal už spomínaného otca, ktorého si pred 30 rokmi zvolilo Los Angeles Kings až v 9. kole. Zároveň je aj najvyššie draftovaným slovenským bekom tohto ročníka.

Maxim sa prvýkrát s otcom dostal do Fínska už ako dvanásťročný. Po dvoch rokoch, keď otec dokončil svoje štúdium trénerstva a športového manažmentu, ostal v krajine tisícich jazier sám. Z tímu Lahti Pelicans navyše prestúpil do Jokeritu, v ktorom strávil ďalšie tri ročníky.

V Helsinkách postupne prešiel mládežníckymi výbermi do 16, 18 a 20 rokov. Po piatich rokoch dal severu Európy zbohom a presunul sa do americkej juniorskej súťaže (USHL) do tímu Sioux Falls Stampede. V ročníku 2023/2024 bude pôsobiť v univerzitnej súťaži v tíme Michigan State University.

Na aprílových MS 2023 do 18 rokov, na ktorých Slováci siahali po 20 rokoch, na medailu bol kapitánom mužstva. V 18 rokoch už štartoval aj na dvoch juniorských MS.

Mišiak taktiež do Chicaga

Zdá sa, že Chicago Blackhawks si tento rok urobilo zálusk na Slovákov. Po brankárovi Adamovi Gajanovi smeruje do Chicaga aj útočník Martin Mišiak. Ten bol vybraný v 2. kole z celkového 55. miesta.

Mišiak začal uplynulý ročník v Nových Zámkoch. V priebehu sezóny sa však presahoval do americkej juniorky USHL. Za jeho rozhodnutím stál najmä nedostatok priestoru v tíme extraligistu.

Krok do nepoznaných vôd mu napokon vyšiel na výbornú. O pár mesiacov neskôr vyhral s tímom Youngstown Phantoms celú ligu a stal sa najproduktívnejším mužom svojho celku.

Svoju krajinu reprezentoval na jednom svetovom šampionáte do 20 rokov a na MS I. divízie hráčov do 18 rokov.

Pekarčík do St. Louis Blues

Ďalšia slovenská dvojička vznikne v St. Louis Blues. Desiatku draftu Dalibora Dvorského nasledujú útočník Juraj Pekarčík, ktorý sa dočkal v treťom kole z celkového 76. miesta. Pekarčík je prvým draftovaným Slovákom v kole s číslom tri.

Rodák z Trstenej sa z Oravy presunul v sezóne 2021/2022 ako 15-ročný do Nitry. Pod Zoborom nastupoval najmä za juniorský tím, príležitosť však dostal aj v piatich dueloch za seniorské A-čko.

V uplynulom ročníku bol Pekarčík pevnou súčasťou mužstva, príležitosť dostal v 30 dueloch základnej časti. Okrem extraligy vykorčuľoval do šiestich zápasov aj za Levice v Tipos SHL. Na MS 2023 do 18 rokov sa stal druhým najproduktívnejším hráčom Slovenska.

Čiernik do Philadelphie Flyers

Osem miest pred koncom štvrtého kola (120. miesto) sa dočkal aj Alex Čiernik, po ktorom siahli zástupcovia Philadelphie Flyers. Aj Čiernik, rovnako ako Štrbák, prekonal svojho otca Ivana, na ktorého ukázala Ottawa zo 216. miesta ešte v roku 1996.

Keď mal Alex trinásť a otec ukončil športovú kariéru, celá rodina sa presťahovala do Švédska, kde pokračoval jeho hokejový vývin.

Posledný ročník pendloval medzi juniorskou súťažou a druhou najvyššou švédskou ligou, v ktorej obliekal drese Södertälje SK, hosťovanie si vyskúšal v mužstve Västerviks IK.

Na domácich MS I. divízie do 18 rokov v sezóne 2021/2022 sa 12 bodmi pričinil o návrat Slovenska do elitnej kategórie. V

Jedlička do Colorada

Konečne sa na tretí pokus dočkal. Po Jurajovi Pekarčíkovi je druhým draftovaným Slovákom zo slovenskej extraligy 20-ročný Maroš Jedlička. Tretí najproduktívnejší hráč Zvolena z uplynulej sezóny putuje z celkového 219. miesta v 7. kole do Coloradoa Avalanche.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport