Na hlavný obsah

Lacná elektrina je podľa ministerstva na dosah ruky. Domácnosti by nemali budúci rok platiť výrazne viac

Štát by sa s elektrárňami podľa analytika mal dohodnúť.

Lacná elektrina je podľa ministerstva na dosah ruky. Domácnosti by nemali budúci rok platiť výrazne viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Elektrina pre domácnosti by na budúci rok nemala výraznejšie zdražieť. Slovenské elektrárne potvrdili, že sú pripravené dodať lacnú silovú elektrinu. Podľa ministerstva hospodárstva zostáva už len dotiahnuť detaily.

Štát chcel pred dvomi rokmi najskôr Slovenské elektrárne mimoriadne zdaniť. Napokon však politickí rivali Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽANO) od tohto nápadu upustili a s výrobcom elektriny, naopak, dohodli fixovanú výhodnejšiu cenu.

Cenám elektriny v roku 2024 sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Dohoda na budúci rok však neplatí automaticky, štát ju musí so Slovenskými elektrárňami spečatiť aj na papieri. Ak sa tak nestane, podľa odhadov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) môže elektrina pre domácnosti zdražieť až o 80 percent.

„Za predpokladu, že nebudú žiadne mimoriadne opatrenia štátu, tak pre bežnú domácnosť pri tej spotrebe okolo 2,5 megawatthodiny za rok to robí 30 až 35 eur za mesiac,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

„Podnikáme všetky kroky k tomu, aby bolo čo najskôr možné podpísať implementačnú zmluvu so štátom, a to aj napriek tomu, že Európska komisia nevydala rozhodnutie o súlade tejto schémy s právom štátnej pomoci, ale len nezáväzný list,“ informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

„Našou spoločnou ambíciou je ukončiť tento proces do konca leta,“ vyjadrilo sa ministerstvo hospodárstva.

Analytik očakáva dohodu

Analytik predpokladá, že štát sa s elektrárňami na dodávkach zlacnenej elektriny dohodne. Poverenej vláde zostávajú už len zhruba dva mesiace do konca funkčného obdobia. „Nemajú veľmi priestor na systémové riešenia. A tej vláde by nechali asi dosť nepríjemný darček, keby to nevyužili,“ skonštatoval analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

„Po podpise implementačnej zmluvy so štátom budú Slovenské elektrárne dodávať elektrinu pre domácnosti v roku 2024 podľa dohody uvedenej v memorande,” dodala Baková.

Kým pri elektrine sa črtá riešenie, ceny plynu pre domácnosti môžu na budúci rok vzrásť podľa regulačného úradu až o vyše 100 percent. Poverená vláda pripravuje pre nový kabinet sériu opatrení, ktoré zdražovanie stlmia. Tie by sa však nemali zavádzať plošne, ale cielene – pre najviac zasiahnutých

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika