Na hlavný obsah

Má 81 rokov a užíva si život z vtáčej perspektívy. Letec Ján Divok je majstrom Slovenska, lietajú aj jeho žena, syn a vnučka

Tento rok oslávil 81 rokov a lietaniu sa venuje stále.

Má 81 rokov a užíva si život z vtáčej perspektívy. Letec Ján Divok je majstrom Slovenska, lietajú aj jeho žena, syn a vnučka
Na snímke majster Slovenska v bezmotorovom lietaní Ján Divok. Foto: RTVS

Svojej vášni sa venuje už 66 rokov. Aj v dôchodkovom veku patrí medzi najlepších. Aktuálny majster Slovenska v bezmotorovom lietaní si užíva život z vtáčej perspektívy.

Koncom 50. rokov začínal na letisku v Spišskej Novej Vsi. Dnes má 81 a stále sa venuje lietaniu. Záľuba inšpirovala celú rodinu. „Ja lietam, manželka lieta, syn lieta, vnučka lieta. A vnuk začne na budúci rok. Toho roku mu otec nedovolil,“ priblížil pilot a plachtár Ján Divok.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

V rodine majú dvoch majstrov Slovenska. Otec a syn uspeli na pretekoch v Prievidzi. „A v tej kategórii, kde ja som lietal, lietala aj moja vnučka s mamou spolu na takom dvojmiestnom vetroni. Má 23 a lieta veľmi dobre. Študuje na leteckej fakulte,“ povedal Ján Divok.

„Keďže sme to videli od mala, dá sa povedať, že na letisku – aj ja, aj môj mladší 14-ročný brat – sme boli vyslovene oddojčení,“ uviedla vnučka pána Divoka Viktória Divoková.

Viac ako sedemtisíc hodín vo vzduchu

Ján Divok strávil vo vzduchu viac ako sedemtisíc hodín. „Robota ťažká je pri tom, kým to treba skladať, rozoberať a tak. Ale lietanie nie, lietanie je ľahké. Najdlhší let mam toho roku 7,5 hodiny a v pohode,“ priblížil Ján Divok. „Ťažko je to aj vysvetliť, ale je to pohľad pre bohov. Lietate si, je ticho. Raz ste tu, potom o chvíľu ste zase ďalej. Tam krúžite s jedným dravcom,“ vysvetlil.

Prekonávajú veľké vzdialenosti, prekračujú hranice. Obľúbenou trasou majstra Slovenska je prelet ponad Poľsko na Moravu a cez Nitru domov do Spišskej Novej Vsi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny