Na hlavný obsah

Maďari kúpili ďalšiu nehnuteľnosť v SR – meštiansky dom v centre Bardejova. Miestni predaj kritizujú

Ide o miesto mimoriadneho významu.

Maďari kúpili ďalšiu nehnuteľnosť v SR – meštiansky dom v centre Bardejova. Miestni predaj kritizujú
Historické budovy v centre Bardejova. Foto: RTVS

V historickom centre Bardejova zmenil jeden z meštianskych domov majiteľa. Súkromný vlastník ho predal spoločnosti MANEVI SK. Na túto spoločnosť upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka pred rokmi v súvislosti so skupovaním slovenských nehnuteľností pre Maďarsko.

Ide o miesto mimoriadneho významu. Tak to cítia Bardejovčania. Predaj domu v historickom centre zapísanom v zozname UNESCO ich zarazil. Miestni hovoria o zlyhaní štátu a nezáujmu vlastniť budovu v centre jedinečného námestia. Politológ to takto vidí tiež.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Predovšetkým treba povedať, že je to naša vizitka. Tu treba otvorene a veľmi nahlas povedať, že štát má pri kúpe národnej kultúrnej pamiatky predkupné právo a pokiaľ viem si ho neuplatňuje,“ uviedol politológ Tomáš Koziak.

Rezort kultúry tvrdí, že každý mesiac štát dostáva desiatky ponúk na odkúpenie národných kultúrnych pamiatok. Zverejňuje ich na svojom webe. Cena bardejovského meštianskeho domu bola najprv viac ako milión eur, vlani klesla na 800-tisíc eur. Žiadna štátna inštitúcia neprejavila záujem.

„Štát odkupuje národné kultúrne pamiatky len veľmi výnimočne, pretože pre ne nemá účelové využitie. Nevytvára zatiaľ fondy na odkupovanie pamiatok od pôvodných vlastníkov ani na údržbu týchto objektov,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo kultúry.

Mesto ponuku na odkúpenie nedostalo

Mestu Bardejov patrí 80 percent domov na radničnom námestí. „Mesto nedostalo ponuku na odkúpenie tejto budovy,“ oznámil hovorca Bardejova Štefan Hij. Rezort diplomacie pravidelne otvára tému nadobudnutia našich nehnuteľností Maďarskom pri všetkých bilaterálnych stykoch.

„Pokiaľ ide o samotné portfólio nehnuteľností, sú v ňom budovy, ktoré maďarská strana využíva, či chce využiť na diplomatické a konzulárne účely, no aj objekty určené na komerčný účel,“ píše v stanovisku ministerstvo zahraničných vecí.

V meštianskom dome číslo 10 v Bardejove bola pred rokmi pobočka banky a teraz sú priestory ponúkané na prenájom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny