Na hlavný obsah

Magda Vášáryová prehovorila o telefonáte s Dubčekom pred jeho smrťou. Z nemocnice jej nadiktoval odkaz

Vášáryová opísala, ako vnímala ruskú okupáciu.

Magda Vášáryová prehovorila o telefonáte s Dubčekom pred jeho smrťou. Z nemocnice jej nadiktoval odkaz
Magda Vášáryová počas rozhovoru pre RTVS: Foto: RTVS

Pre herečku, diplomatku a političku Magdalénu Vášáryovú bol 21. august 1968 jedným z najťažších okamihov v živote. Na obdobie ruskej okupácie spomínala v rozhovore počas špeciálneho vysielania RTVS.

„Ja som sa zobudila na to, že cez kamenný most ponad Váh prechádzajú tanky, najprv som počula strašný hrmot, a keď som otvorila okno, tak som videla tanky,“ spomína Vášáryová na prvé momenty okupácie. V tom období mala 20 rokov.

Pozrite si záznam zo Spomienky na obete na okupácie, v ktorom zaznel rozhovor Viliama Stankaya s Magdalénou Vášáryovou.

Mala blízky vzťah s Dubčekom

Hlavnú tvár Pražskej jari, niekdajšieho prvého tajomníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka, v tom období mnohí umelci obdivovali. Herečka a diplomatka prezradila viac o ich vzájomnom vzťahu. S Dubčekom sa Vášáryová neskôr často stretávala ako československá veľvyslankyňa vo Viedni a ako povedala, je jednou z posledných osôb, ktorá bola s prezidentom v kontakte pred jeho smrťou.

„Pán Dubček ma poprosil, keď prestal uvažovať, že pán Mečiar by mohol byť nejakou osobnosťou, ktorá potiahne Slovensko, aby som zorganizovala také tajné stretnutie niekoľkých predstaviteľov socialistických západoeurópskych strán vo Viedni, na ktoré on príde, že chce s nimi hovoriť,“ spomína Magda Vášáryová.

Deň pred týmto stretnutím v roku 1992 mal Alexander Dubček na ceste do Prahy dopravnú nehodu. „Asi po troch týždňoch mi zavolali lekári z nemocnice, kde ležal pán Dubček, že keď pán Dubček upadá do kómy, stále musí ísť k nejakej Magde, k Magduške,“ priznala Vášáryová.

Počas telefonátu jej nadiktoval odkaz pre socialistov západoeurópskych strán, potom prestal hovoriť. „Myslím si, že som dokonca možno posledná, ktorá s Dubčekom takto hovorila,“ hovorí Vášáryová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko