Na hlavný obsah

Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij dostala milosť

Zatiaľ nie je jasné, či udelenie milosti povedie k jej prepusteniu.

Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij dostala milosť
Na archívnej snímke mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: SITA/AP

Udelením milosti sa tresty odňatia slobody vynesený nad mjanmarskou líderkou Aun Schan Su Ťij znížia o šesť rokov. Su Ťij si tak musí odsedieť 27 z 33 rokov trestu odňatia slobody, na ktoré ju pôvodne odsúdili.

Podľa agentúr AFP a AP to uviedol hovorca mjanmarskej junty po tom, ako sa v štátnych médiách objavila správa, že 78-ročná Aun Schan Su Ťij je medzi viac ako 7 000 odsúdenými, ktorým udelili amnestiu. Stalo sa tak pri príležitosti budhistického sviatku a začiatku pôstu.

Čiastočné omilostenie Aun Schan Su Ťij sa týka piatich z 19 rozsudkov, ktoré nad ňou vyniesli, a nebolo bezprostredne jasné, či povedie k jej prepusteniu. Niekoľko jej káuz čaká na odvolacie konanie, doplnila agentúra AP.

V Mjanmarsku celkovo omilostili 7 749 väzňov a ďalším ich tresty zmiernili. Amnestiu dostalo aj 125 odsúdených cudzincov a 22 príslušníkov etnických ozbrojených skupín. V oznámení junty sa tiež uvádza, že odložili konania proti 72 ľuďom napojeným na etnické ozbrojené skupiny.

Nateraz nie je jasné, či medzi omilostenými sú aj politickí väzni, ktorých boli za odpor voči vláde junty uväznené tisíce, uviedla AP.

Podľa Združenia na pomoc politickým väzňom bolo v Mjanmarsku od prevzatia moci armádou zatknutých 24 123 ľudí. Za rovnaké obdobie bezpečnostné zložky v Mjanmarsku zabili najmenej 3 857 civilistov.

Armáda predĺžila výnimočný stav

Správu o udelení milostí oznámili deň po tom, ako mjanmarská armáda predĺžila výnimočný stav, ktorý zaviedla, keď pred dva a pol rokom zosadila demokraticky zvolenú vládu vedenú Su Ťij. Predĺženie výnimočného stavu bude mať za následok ďalší odklad volieb, ktoré junta sľúbila po uchopení moci, uviedla AP.

Zosadenú mjanmarskú líderku nedávno prepustili zo samotky vo väzení. Podľa vyjadrenia predstaviteľa jej strany Národná liga za demokraciu (NLD) z 28. júla ju však stále zadržiavajú vo vládnej budove v hlavnom meste Nepjito.

Aun Schan Su Ťij vo februári roku 2021 – počas vojenského prevratu – odstavili od moci. Puč uvrhol túto krajinu juhovýchodnej Ázie do konfliktu, ktorý podľa OSN viedol k vysídleniu viac ako milióna ľudí.

V decembri 2022 Aun Schan Su Ťij po zdĺhavom súdnom procese odsúdili na 33 rokov väzenia. A to na základe viacerých obvinení vrátane korupcie, držby nelegálnych vysielačiek či nedodržania obmedzení týkajúcich sa koronavírusu.

Skupiny na ochranu ľudských práv označili jej stíhanie súdmi za zmanipulované a za nástroj na odstránenie tejto vplyvnej političky z verejného a politického života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet