Na hlavný obsah

Na Slovensku sa podarilo odchovať najohrozenejší korytnačí druh, voľne sa vyskytuje len na Madagaskare

Vyliahli sa vo Viváriu SPU v Nitre.

Na Slovensku sa podarilo odchovať najohrozenejší korytnačí druh, voľne sa vyskytuje len na Madagaskare
Happy patrí k ohrozenému druhu korytnačiek. Foto: RTVS

Na Slovensku sa podaril úspešný odchov mláďaťa korytnačky lúčovej. Ide o jeden z najohrozenejších druhov na svete. Vo voľnej prírode sa vyskytuje len na Madagaskare, kde ju lovia domorodci aj pašeráci. Vôbec prvé mláďa sa u nás vyliahlo vo Viváriu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

Happy má približne tri mesiace a váži 40 gramov – teda dvakrát toľko ako pri vyliahnutí. Chovatelia naň čakali dlhých 10 mesiacov. Na tmavom pancieri badať žlté lúče, po ktorých je celý druh pomenovaný.

„Mladé korytnačky potrebujú veľmi vysokú vlhkosť, čo ovplyvňuje aj rast ich panciera, poprípade rast celej korytnačky, potrebujú, ich výživové nároky sú hlavne nejaké traviny, listová potrava,“ uviedla ošetrovateľka zvierat Veronika Komárňanská z Vivária SPU v Nitre.

„Rodičia pochádzajú už zo zajatia, predpoklad je ten, že reálny pôvodcovia rodičov alebo teda tí starí rodičia pochádzajú ešte z voľnej prírody,“ skonštatoval vedúci Vivária SPU Róbert Kirchner.

Odchovu vzácnej korytnačky na Slovensku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

V nej sa počet korytnačiek lúčových neustále znižuje. Je totiž lukratívnym tovarom na čiernom trhu aj v Európe „Je predpoklad v súčasnosti vo voľnej prírode okolo 10-tisíc kusov. Všetky madagaskarské korytnačky sú kriticky ohrozené,“ priblížil Kirchner.

„Na Madagaskare sú tieto korytnačky predávané od domorodcov pašerákom po jednom eure, ale v súkromných chovoch sa môže cena jedného jedinca odhadovať na 10 až 15-tisíc,“ povedala Komárňanská.

Dospelé korytnačky lúčové dorastajú aj do 45-tich centimetrov a váhy okolo 20 kilogramov. „Maximálny vek, dokumentovaný alebo ktorý sa niekde odhaduje, je niekde na úrovni 188 rokov,“ dodal Kirchner.

Dospelé korytnačky v nitrianskom viváriu majú 15 až 20 rokov. Okrem prvého mláďaťa, sú už na ceste aj nasledovníci, avšak zatiaľ v štádiu vajec. Vyliahnuť by sa mohli na budúcu jar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny