Na hlavný obsah

Na výmenu starej prípojky nemajú peniaze. Matka s dcérou s mozgovou obrnou už tri mesiace nemajú vodu

Výmenu vodovodnej prípojky hradí majiteľ domu.

Na výmenu starej prípojky nemajú peniaze. Matka s dcérou s mozgovou obrnou už tri mesiace nemajú vodu
Ľudmila Viceová sa stará o dospelú dcéru s detskou mozgovou obrnou. Oprava prípojky môže stáť až tritisíc eur. Foto: RTVS

Staré vodovodné prípojky z ocele robia majiteľom domov starosti. Po desaťročiach v zemi sa začínajú kaziť. Ich oprava či výmena nie je lacná. Mnohí ľudia, ktorí nemajú peniaze, tak zostávajú bez vody.

Ľudmila Viceová sa stará o dospelú dcéru s detskou mozgovou obrnou. Poberá len opatrovateľský príspevok 500 eur. Žijú v starom domčeku v Turčianskych Tepliciach. Pre poruchu na vodovodnej prípojke, ktorá spôsobila veľký únik vody ju vodárne vypli. Už tri mesiace nemajú vodu.

„Povedali, že tú poruchu si mám odstrániť do 30. júna. Som si to mala odstrániť, ja som si to odstrániť nedala, lebo som nemala za čo,“ povedala Viceová.

Pani Viceovú môže rekonštrukcia stáť od 1,5-tisíca až do tritisíc eur, a tak pomáhajú susedia. „Zaťko kúpil hadicu tak cez zadnú záhradu sme jej natiahli vodu, aby mali na umývanie, vodu na pitie dáva sused,“ vysvetlila jej suseda Marta Kolárová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Vodovodná prípojka je na verejnom priestranstve pred vodomerom. Únik vody počas poruchy tak zaplatia vodárne. No opravu musí zaplatiť majiteľ bez ohľadu na to, či peniaze má, alebo nie.

„Podľa zákona o verejných vodovodoch vlastníkom vodovodnej prípojky je osoba, ktorá zriadila vodovodnú prípojku. Vlastníctvo vodovodnej prípojky prechádza pri zmene vlastníctva nehnuteľnosti na nového vlastníka nehnuteľnosti,“ píše v stanovisku ministerstvo vnútra.

„Je to veľmi citlivá vec, títo ľudia to odmietajú. Takémuto odberateľovi vieme pomôcť určité práce, vybavovačky – ohlasovanie na rozkopávku. Pokiaľ ide o osobu, ktorá je na tom sociálne horšie, vieme poskytnúť splátkový kalendár,“ vysvetlil technický riaditeľ Turčianskej vodárenskej spoločnosti Tibor Adamko.

Staré potrubia si musia zrekonštruovať

Pred dvomi rokmi schválil parlament novú legislatívu o vodovodoch. Opravy a údržbu vodovodnej prípojky na verejnom priestranstve mal zabezpečovať vlastník verejného vodovodu. Ústavný súd však časť novely vyhodnotil ako protiústavnú a pozastavil jej účinnosť. Majitelia prípojok sa tak na tento zákon odvolávať nemôžu.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik sa domnieva, že keby sa prípojky stali súčasťou verejného vodovodu, zruinovalo by to všetky vodárenské spoločnosti.

Vodárne vyzývajú majiteľov, aby si staré potrubia zrekonštruovali a predišli tak únikom vody, pretože ak sa porucha stane za vodomerom aj samotný únik vody zaplatí vlastník nehnuteľnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika