Na hlavný obsah

V Tulčíku rátali s vodovodom, projekt museli pozastaviť. Pravdepodobne ho nestihnú dokončiť

Zastal po kontrole rezortu investícií.

V Tulčíku rátali s vodovodom, projekt museli pozastaviť. Pravdepodobne ho nestihnú dokončiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počítali s vodovodom, napokon si naň musia počkať. Obyvatelia Tulčíka, aj z okolitých obcí, v okrese Prešov, na vodovod čakajú už roky. Vodárenská spoločnosť naň získala aj peniaze z eurofondov. Po kontrole však projekt zastal.

Tulčík sa snaží o vodovod zhruba 20 rokov. Majú pritom aj funkčný prívod vody a vodojem.„Život bez vody je veľmi ťažký. Museli sme investovať tritisíc eur do novej studne.“ „Sme nejakých 16 kilometrov od krajského mesta ,a v našej dedine nie je vodovod ani kanalizácia,“ opísali svoju situáciu obyvatelia obce.

Podľa rezortu investícií kontrola zistila v súťaži chyby, s tým, že spoločnosť, ktorá sa pustila aj do ďalších projektov. Neoprávnene rozdelila zákazku. Spoločnosti dala za pravdu až Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Výstavbe vodovodu v Tulčíku sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

„Rada úradu nezistila porušenie zákona o verejnom obstarávaní,“ informoval Jozef Gabík, riaditeľ odboru komunikácie ÚVO. KOM Obci to však už nepomôže. Peniaze z eurofondov sa musia použiť do konca roka.

„Celý projekt vlastne má predpokladanú dĺžku realizácie asi 20 mesiacov. To znamená, že už nie je reálne ani začať tento projekt,“ skonštatoval Peter Kopčák, starosta obce Tulčík.

Rezort si stojí za svojím konaním

Rezort naďalej tvrdí, že postupoval správne. „Všetky postupy kontroly sme opierali o skoršie zistenia orgánu auditu, judikatúru Európskeho súdneho dvora a Úradu pre verejné obstarávanie,“ píše sa v stanovisku ministerstva investícií.

V rámci projektu sa mali na vodovod pripojiť aj susedné obce. Napríklad v Podhoranoch hovoria rovnako o sklamaní.

„Situácia v Podhoranoch je kritická. Pre zlyhanie tohto projektu v súčasnej dobe nemá 3 600 ľudí pitnú vodu v týchto obciach,“ skonštatoval Štefan Dadej, starosta obce Podhorany.

Podľa rezortu sa termín nedá posunúť. Obce však budú mať možnosť v ďalšom programovom období. Starosta Tulčíka nevylučuje, že sa do Bratislavy vyberú osobne, „pred Úrad vlády, alebo pred ministerstvo s viacerými občanmi a budeme tam vlastne demonštrovať a žiadať pomoc.“

Oslovili sme aj vodárenskú spoločnosť. Po týždni čakania sme od mediálnej agentúry, ktorá ju zastupuje, dostali informáciu, že majú dovolenku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny