Na hlavný obsah

Najväčší zdroj pitnej vody na Slovensku príde o zvýšenú ochranu, obslúžiť môže tri milióny ľudí

Rozhodlo tak ministerstvo životného prostredia.

Najväčší zdroj pitnej vody na Slovensku príde o zvýšenú ochranu, obslúžiť môže tri milióny ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ochranné pásmo zásob pitnej vody pod Šamorínom príde o zvýšenú ochranu. Rozhodlo tak ministerstvo životného prostredia. Vodohospodári dúfali, že práve vodou z tohto rezervoáru nahradia vysychajúce zdroje v Pezinku a Modre či mangánom znehodnotené zdroje v okolí Bratislavy.

Tu sa nachádza najväčší zdroj pitnej vody na Slovensku. Mohol by obslúžiť až tri milióny ľudí. Avšak zrejme chybou ministerstva, prichádza o svoju ochranu.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Strata zvýšenej ochrany najväčšieho zdroja pitnej vody umožní masívnu výstavbu medzi obcami Hamuliakovo a Šamorín. O možnosť stavať tu bojujú developeri. Prisťahovať by sa sem potom malo viac ako 15-tisíc ľudí.

„Zatiaľ v posledných 14 dňoch, kedy bolo toto zrušenie vyvesené, sa tu informovalo veľké množstvo investorov, či už veľkých, alebo menších. Odkedy môžu doniesť žiadosti o nové stavebné povolenia. Predpokladám, že tlak a množstvo žiadostí o výstavbu bude enormný,“ uviedla starostka Hamuliakovo Ludmila Goldbergerová.

Pred dvomi rokmi okresný úrad zvýšil stupeň ochrany vodného zdroja v Šamoríne. Rozhodnutie však malo len dočasnú právnu formu. Od utorka (15. 8.) rozhodnutím ministerstva životného prostredia vodný zdroj nebude mať dostatočnú ochranu.

Vodný zdroj sa môže znehodnotiť

„Ochrana nemôže byť postavená na nejakom právnom vákuu, na nejakom právnom provizóriu, na rozhodnutí, ktoré nenadobudne právoplatnosť, len sa neustále odďaľuje,“ vyhlásil hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

Ministerstvo odporúča, aby okresný úrad opätovne vydal predbežné opatrenie, ktoré chránilo vodný zdroj doteraz. Ak sa tak nestane, hrozí podľa vodohospodárov, že sa znehodnotení.

„Aj keď ho dnes nevyužívame v plnom rozsahu, tak keby sme ho niekedy v budúcnosti potrebovali rozšíriť, tak potrebujeme to miesto, to znamená, že keby sa toto územie zastavalo nebolo by možné tento vodný zdroj rozšíriť a vodu ťažiť,“ upozorňuje hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Podstupka.

O osude vodného zdroja by teraz mal rozhodnúť okresný úrad. „Okresný úrad si uvedomuje vážnosť situácie, ako aj to, že po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia ministerstva sa obnovuje starý právny stav, kedy VZ Šamorín bol podľa názoru odbornej verejnosti nedostatočne chránený,“ píše v stanovisku Odbor starostlivosti o životné prostredie okresného úradu.

Okresný úrad dodáva, že využije všetky možnosti, aby zabránil zmenám, po ktorých by sa ochrana vodného zdroja stala bezpredmetnou. Jednou z možností je aj vydanie predbežného opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny