Na hlavný obsah

Napätie medzi Varšavou a Minskom sa stupňuje. Poľsko premiestnilo vrtuľníky k hraniciam s Bieloruskom

Stroje budú pripravené okamžite reagovať.

Napätie medzi Varšavou a Minskom sa stupňuje. Poľsko premiestnilo vrtuľníky k hraniciam s Bieloruskom
Plot na poľsko-bieloruskej hranici. Foto: TASR/AP

Poľská armáda premiestnila k bieloruským hraniciam vrtuľníky, informovala na svojom webe poľská televízia TVP. Vrtuľníky budú v režime okamžitej reakcie a budú s nimi lietať piloti, ktorí ich používali v Afganistane a v Iraku. Uviedol to podľa televízie Marek Sokolowski z generálneho štábu poľských ozbrojených síl.

Varšava v utorok (1. 8.) uviedla, že dva bieloruské vrtuľníky narušili jej vzdušný priestor, čo Minsk poprel. Napätie na poľsko-bieloruskej hranici narastá aj pod tlakom ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny. Niektorí z nich sa presunuli do Bieloruska.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki cez víkend uviedol, že Varšava má informácie o presune viac ako stovky žoldnierov smerom k miestu, kde sa stýka bieloruská, poľská a litovská hranica.

Vo štvrtok (3. 8.) dal Morawiecki najavo obavy, že by sa vagnerovci mohli vydávať za migrantov a pokúsiť sa preniknúť do Poľska a ďalších štátov východného krídla Severoatlantickej aliancie.

Podľa Sokolowského budú vrtuľníky rozmiestnené na dvoch miestach pri hranici. Budú neustále v pohotovosti pre prípad incidentov. Lietať s nimi budú piloti, ktorí už používali ich palubnú výzbroj a príslušné strely.

„Ak sa stane čokoľvek znepokojivé, nebudú s použitím týchto zbraní váhať,“ uviedol Sokolowski. Koľko vrtuľníkov Poľsko k hraniciam presunulo, televízia neuviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet