Na hlavný obsah

Po narušení poľského vzdušného priestoru bieloruskými vrtuľníkmi si krajiny navzájom predvolali diplomatov

Situáciu chcú riešiť konštruktívnym dialógom a s rešpektom.

Po narušení poľského vzdušného priestoru bieloruskými vrtuľníkmi si krajiny navzájom predvolali diplomatov
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko a Poľsko si navzájom predvolali príslušných chargé d’affaires pre tvrdenia Poľska, že dva bieloruské vrtuľníky narušili v utorok jeho vzdušný priestor. Informuje o tom podľa štvrtkovej správy televízie CNN.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo poľského chargé d’affaires Martina Wojciechowského, aby poprelo tvrdenia Poľska. Rezort tak podľa stredajšieho vyhlásenia urobil po „komplexnej previerke vykonanej bieloruskou stranou“.

Bieloruskí predstavitelia na stretnutí Wojciechowskému predložili aj letové plány vrtuľníkov, aby dokázali, že nedošlo k narušeniu poľského vzdušného priestoru. Zároveň vyzvali Varšavu, aby situáciu neeskalovala.

„Deeskalácia už aj tak zložitej situácie v bilaterálnych vzťahoch je možná len v rámci vzájomného rešpektu a konštruktívneho dialógu,“ uviedol bieloruský rezort diplomacie. Po údajnom narušení svojho vzdušného priestoru Poľsko vyjadrilo v stredu veľmi ostrý protest bieloruskému chargé d’affaires, ktorého si predvolalo.

Poľsko zvyšuje počet vojakov na hranici

Poľsko v utorok obvinilo Bielorusko z narušenia svojho vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi. Poľské ministerstvo obrany v reakcii na incident uviedlo, že zvýši počet vojakov na východnej hranici s Bieloruskom. Varšava tiež o incidente informovala Severoatlantickú alianciu (NATO).

K incidentu údajne prišlo južne od tzv. Suwalského koridoru – oblasti strategicky významnej pre NATO, Európsku úniu i Rusko a Bielorusko. Napätie medzi Poľskom a Bieloruskom už dlhšie rastie.

Varšava v poslednom období napríklad opakovane vystríha pred prítomnosťou príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok uviedol, že vagnerovcov presunuli do Bieloruska s cieľom destabilizovať východné krídlo NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet