Na hlavný obsah

Naša planéta nebola takáto teplá už 120-tisíc rokov, varujú vedci. A naďalej sa výrazne otepľuje

Tento rok bude zrejme najteplejším v histórii meraní.

Naša planéta nebola takáto teplá už 120-tisíc rokov, varujú vedci. A naďalej sa výrazne otepľuje
Ilustračná snímka varovnej tabule s nápisom: "Pozor, nebezpečenstvo extrémnych horúčav". Foto: RTVS

Tento rok bude podľa amerických vedcov zrejme najteplejším v histórii. Júl už historický rekord prekonal. Okrem globálneho otepľovania k tomuto trendu prispieva aj fenomén El Niño. Údaje získané z ľadových jadier či letokruhov naznačujú, že naša planéta nebola takáto teplá už 120-tisíc rokov.

V tejto chvíli je rok 2023 tretím najteplejším zaznamenaným rokom v histórii. „Pravdepodobnosť, že sa tento rok stane úplne najteplejším, je 50 percent,“ uviedla vedúca vedecká pracovníčka Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) Sarah Kapnicková.

Môžu za to najmä dva javy – globálne otepľovanie a cyklický jav ohrievajúci povrch oceánov El Niño. „Najväčší vplyv El Niño zažijeme na budúci rok. Očakávame, že tento rok bude rekordne teplý. Ten budúci bude ale pravdepodobne ešte teplejší,“ povedal riaditeľ Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie NASA Gavin Schmidt.

Téme sa venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Stúpa teplota oceánov

Vedcov znepokojuje najmä stúpajúca teplota oceánov. Podľa údajov amerického NOAA, počas uplynulých štyroch mesiacov vždy padol nový rekord.

„Oceány čelia až 90 percentám globálneho otepľovania. Prejavuje sa to nielen na ich povrchu, ale aj v hĺbke jedného kilometra. Keď sa oceány zahrievajú, voda sa rozpína. K zvyšovaniu hladín morí prispieva aj topenie sa ľadovcov,“ priblížil vedúci laboratória ekológie oceánov NASA Carlos Del Castillo.

Stúpajúce hladiny neohrozujú len pobrežie. Dôsledky možno cítiť aj stovky kilometrov vo vnútrozemí. Rastúca teplota vôd zas ničí podmorský život, najmä koraly.

„Matka príroda nám vysiela odkaz, že by sme mali konať, kým nie je neskoro. Neskoro na záchranu klímy, neskoro na záchranu Zeme. V tomto neexistujú žiadne politické ani geografické hranice. Sme na jednej lodi,“ uviedol administrátor NASA Bill Nelson.

Varovný prst ľudstvu vztýčil aj uplynulý júl. Jeho priemerná teplota na Zemi bola takmer plus 17 stupňov Celzia, čím prekonala rekord z roku 2019 o viac ako dve desatiny stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet