Na hlavný obsah

Poľsko rozmiestňuje tisíce vojakov pri hraniciach s Bieloruskom. Chce odradiť „agresora“ od prípadného útoku

Povedal to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Poľsko rozmiestňuje tisíce vojakov pri hraniciach s Bieloruskom. Chce odradiť „agresora“ od prípadného útoku
Na archívnej snímke z 30. júna 2022 príslušníci poľskej pohraničnej stráže hliadkujú pozdĺž nového železného múru na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Poľsko rozmiestni blízko hraníc s Bieloruskom okolo desaťtisíc vojakov. Varšava tak chce odradiť „agresora“ od prípadného útoku, povedal rozhlasovej stanici Polskie Radio minister obrany Mariusz Blaszczak.

O zvyšovaní počtu vojakov, ktorí majú podporiť pohraničnú stráž pri hraniciach s Bieloruskom, informovali poľskí činitelia už skôr. Varšava tieto kroky podľa vyhlásenia robí v súvislosti s nárastom migrácie a prítomnosťou ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Bielorusku.

„Presúvame vojsko bližšie k hraniciam s Bieloruskom, aby sme odstrašili agresora, aby sa neodvážil nás napadnúť,“ povedal teraz šéf rezortu obrany v rozhlasovej stanici. „Na hranici bude okolo desaťtisíc vojakov – štyritisíc z nich bude priamo podporovať pohraničnú stráž, šesťtisíc ich bude v zálohe,“ poznamenal minister.

Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wonsik v stredu (9. 8.) uviedol, že Varšava vyšle počas nasledujúcich dvoch týždňov na hranice s Bieloruskom ďalších dvetisíc vojakov. To je dvojnásobok toho, čo žiadala pohraničná stráž.

Tlak na poľsko-bieloruských hraniciach narastá, aj keď nie je porovnateľný s tým, aká bola situácia pred dvoma rokmi, poznamenal Wonsik s odvolaním sa na obdobie, keď sa pokúšalo hranice z Bieloruska do Poľska prekonať mnoho migrantov okrem iného z Blízkeho východu alebo Afriky, odkiaľ utekajú pred chudobou či ozbrojenými konfliktmi.

Varšava a Európska únia vtedy obvinili autoritársky režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie EÚ uvalené na režim kvôli porušovaniu ľudských práv a potláčaniu opozície.

Na hranici silnie agresivita

Wonsik už v pondelok (7. 8.) tvrdil, že na hranici s Bieloruskom silnie agresivita voči poľským pohraničníkom a vojakom. Z organizácie nelegálnej migrácie obvinil bieloruské bezpečnostné zložky.

Tento rok zaznamenali viac ako 19-tisíc pokusov o nelegálne prekročenie hranice. Rekordný mesiac bol júl, keď sa do Poľska pokúsilo dostať takmer štyritisíc ľudí, uviedlo Polskie Radio na svojom webe. Za celý minulý rok úrady podľa neho zaznamenali necelých 16-tisíc pokusov.

V posledných týždňoch sa navyše blízko hraníc objavili ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny, ktorá má podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého za cieľ destabilizovať situáciu na východnom krídle NATO.

Bielorusko tiež podľa médií v pondelok začalo blízko hraníc s Poľskom a Litvou vojenské cvičenie. Obe krajiny posilnili stráženie hraníc už skôr, reagovali tak na skutočnosť, že do Bieloruska sa presunuli vagnerovci. Tí sa pred tým zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

K napätiu prispel nedávny incident, keď dva bieloruské vrtuľníky v malej výške narušili poľský vzdušný priestor, Minsk narušenie hraníc poprel. Poľsko v súvislosti so skorším prílevom migrantov na hranici s Bieloruskom vybudovalo oplotenie vybavené elektronickou ochranou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet