Na hlavný obsah

Vagnerovci budujú stanové mestečko pri bielorusko-ukrajinských hraniciach, tvrdí Kyjev

Mestečko má byť pre asi 1 000 žoldnierov.

Vagnerovci budujú stanové mestečko pri bielorusko-ukrajinských hraniciach, tvrdí Kyjev
Príslušníci ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny. Foto: TASR/AP

Ruská polovojenská Vagnerova skupina údajne stavia stanové mestečko pre približne 1 000 žoldnierov na bieloruskom vojenskom letisku Ziabrauka. To leží približne 15 kilometrov od ukrajinských hraníc. Tvrdí to ukrajinské Centrum národného odporu. V utorok (8. 8.) o tom informovala stanica Sky News.

Tento tábor plánujú podľa zmieneného centra vagnerovci využívať na „podvratnú činnosť“ v susednej Černihivskej oblasti na Ukrajine, ktorú má Kyjev stále pod svojou kontrolou.

Sky News pripomína, že vagnerovci už v minulosti podnikli viaceré provokatívne aktivity v blízkosti hraníc niekoľkých krajín. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že títo žoldnieri nedávno vykonali výcvik vojakov v tábore v bieloruskom Breste, ktorý leží len niekoľko stoviek metrov od hraníc s Poľskom.

Vzbura vagnerovcov

Zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa pokúsil koncom júna zorganizovať ozbrojenú vzburu proti veleniu ruskej armády. Ukončenie vzbury v Rusku pomohol vyjednať bieloruský líder Alexandr Lukašenko. V rámci uzavretej dohody dostal Prigožin a jeho žoldnieri možnosť presunúť sa práve do Bieloruska.

To vyvolalo znepokojenie v krajinách na východnom krídle NATO, ktoré sa obávajú, že by presun vagnerovcov na bieloruské územie mohol zvýšiť nestabilitu v regióne.

Prigožin zároveň v júli oznámil, že začal s cvičením bieloruskej armády v snahe spraviť z nej „druhú najlepšiu armádu na svete“. Podľa Sky News sa vagnerovci zrejme chystajú zostať v Bielorusku ešte nejaký čas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet