Na hlavný obsah

Premiér Ódor svojím výrokom o maďarskom lídrovi Orbánovi vzbudil pozornosť u našich susedov

Maďarský štátny tajomník reagoval na Ódorove slová.

Premiér Ódor svojím výrokom o maďarskom lídrovi Orbánovi vzbudil pozornosť u našich susedov
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský opozičný denník Népszava sa bližšie pozrel na reakcie na slová slovenského povereného premiéra Ľudovíta Ódora. Ten hovoril o samote maďarského premiéra Viktora Orbána na medzinárodnej scéne.

Druhý najvyššie postavený muž v maďarskej diplomacii, štátny tajomník Tamás Menczer zvolil len nediplomatický, ale aj zle načasovaný spôsob reakcie na Ódorovo vyjadrenie. Poverený premiér Ódor na otázku v rámci diskusie odpovedal, že jeho maďarský kolega síce nezostáva na samitoch Únie úplne osamotený, ale so svojimi názormi zostáva zväčša sám.

Štátny tajomník Menczer vymenoval Orbánove zásluhy s tým, že za ním stoja milióny Maďarov, nehovoriac o nemaďarských podporovateľoch.

Denník Népszava v tejto súvislosti poznamenáva, že premiér Ódor naznačil, že kolega Orbán je izolovaný na samitoch Únie a nehovoril o tom, koľkí Maďari lídra obľubujú. Zdôraznil aj to, že nastáva problém s načasovaním tejto reakcie.

Denník pripomína, že v saudskej Džidde rokovali predstavitelia 40 krajín o možnostiach mierového riešenia vojnového konfliktu na Ukrajine. Na základe vyjadrení maďarských politikov, ktorí o sebe šíria, že zohrávajú v hľadaní mieru dôležitú úlohu, by sa predpokladalo, že v Džidde by malo zastúpenie aj Maďarsko. Medzi účastníkmi samitu boli zástupcovia ostatných krajín vyšehradskej štvorky, no Maďarsko nie.

Z toho vyplýva, že z hľadiska mierových snáh je Maďarsko úplne bezvýznamné. Tvrdiť opak je propaganda, konštatoval opozičný denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet