Na hlavný obsah

Prešovskí pyrotechnici majú za sebou rušný víkend. Zaistili spolu 20 kusov munície z vojnového obdobia

Granáty našli muži v Havranci a Nižnej Polianke.

Prešovskí pyrotechnici majú za sebou rušný víkend. Zaistili spolu 20 kusov munície z vojnového obdobia
Devätnásť kusov vojenskej munície z obdobia druhej svetovej vojny. Foto: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

Prešovských krajských policajtov a pyrotechnikov v piatok (11. 8.) a v nedeľu (13. 8.) privolali k nálezom spolu 20 kusov munície z obdobia prvej a druhej svetovej vojny. Informovala o tom prešovská krajská polícia na svojom facebooku.

V piatok popoludní privolal 71-ročný muž z obce Havranec policajnú hliadku, pretože pri zbere húb našiel neznámu vojenskú muníciu. „Krajský pyrotechnik po príchode na miesto určil, že ide o 19 kusov munície, z toho sedem kusov ručného granátu vzoru 42 a dvanásť ručných granátov F1, pravdepodobne z obdobia druhej svetovej vojny,“ uviedla polícia.

Z bezpečnostných dôvodov na mieste zneškodnili tri granáty a ostatné previezli k neskoršiemu zneškodneniu.

Granát z prvej svetovej vojny

Druhý nález sa podaril 64-ročnému mužovi z Nižnej Polianky. Granát muž našiel len 200 metrov nad miestnym cintorínom. „Privolaný krajský pyrotechnik po príchode na miesto určil, že ide o granát vzor 1917 z obdobia prvej svetovej vojny, prezývaný aj ‚kukuričňák‘ a muníciu prevzal k zneškodneniu,“ priblížila polícia.

Vzhľadom na narastajúci počet prípadov nájdenia munície z vojnového obdobia polícia varuje občanov, ako pri náleze postupovať. „Ak nájdete muníciu, rozhodne s ňou nemanipulujte, nevyberajte ju a nenoste na policajné oddelenie. Miesto nálezu čímkoľvek označte a bezodkladne kontaktujte políciu na bezplatnej linke 158,“ vysvetlila polícia.

Granát, vzor 1917 z obdobia prvej svetovej vojny, prezývaný aj „kukuričňak“.
Granát, vzor 1917 z obdobia prvej svetovej vojny, prezývaný aj „kukuričňak“.Foto: Facebook/Polícia SR – Prešovský kraj

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny