Na hlavný obsah

Pri útoku žraloka na pláži v New Yorku utrpela plavkyňa vážne zranenia

Jej stav je však stabilizovaný.

Pri pláži Rockaway v New Yorku napadol žralok 65-ročnú plavkyňu. Žena utrpela vážne zranenia, ale je v stabilizovanom stave, informuje denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na vyhlásenie polície. Podľa úradov ide o prvý potvrdený útok žraloka na človeka v New Yorku za posledné desaťročia.

Tatyana Koltunyuková plávala sama, keď ju plavčíci počuli kričať o pomoc. Vytiahli ženu z vody, priložili jej škrtidlo na uhryznutú nohu a poskytli jej ďalšiu prvú pomoc. V kritickom stave ju previezli do nemocnice.

„Dúfame, že sa plavkyňa úplne zotaví. A hoci ide o desivý incident, radi by sme Newyorčanom pripomenuli, že uhryznutia žralokom pri pláži Rockaway sú mimoriadne zriedkavé,“ uviedla hovorkyňa oddelenia parkov Meghan Lalorová.

Plavčíci ihneď po incidente nariadili všetkým návštevníkom pláže, aby opustili vodu, a na miesto čoskoro priletel vrtuľník, ktorý pátral po žralokovi. Hliadka však žiadneho dravca nezaznamenala.

„So žralokmi pracujem už 30 rokov. Za ten čas si nepamätám, že by som počul o takomto zranení v našich vodách. Samotné zranenie je nezvyčajné,“ povedal pre NYT biológ z newyorského akvária a ochranárskej organizácie Hans Walters.

Podľa neho by táto nehoda nemala ľudí odradiť od kúpania na pláži. Mala by im však pripomenúť, že mesto priamo susedí s domovom žralokov.

Od roku 1837 došlo v štáte New York k 20 nevyprovokovaným útokom žraloka na človeka. Podľa NYT bol pondelkový (7. 8.) útok prvým od 50. rokov 20. storočia. Gavin Naylor, ktorý študuje žraloky v americkom štáte Florida, uviedol, že príčinou môže byť zlepšujúca sa kvalita vody v okolí Long Islandu. Vracajú sa tam malé húfne ryby, prirodzená potrava žralokov.

Naylor povedal, že určiť, ktorý druh žraloka útočil, bude možné až po bližšom preskúmaní jej zranení a určení hĺbky, v ktorej plávala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet