Na hlavný obsah

Rakúsko by mohlo ísť po vzore Slovenska a zakotviť platbu v hotovosti v ústave, mieni to tamojší kancelár

Ministra financií poveril prípravou návrhu.

Rakúsko by mohlo ísť po vzore Slovenska a zakotviť platbu v hotovosti v ústave, mieni to tamojší kancelár
Rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Rakúsky konzervatívny kancelár Karl Nehammer chce právo platiť v hotovosti zakotviť v ústave. Povedal to agentúre APA. Ministra financií Magnusa Brunnera poveril, aby pred septembrovým rokovaním so zástupcami bánk pripravil príslušný návrh.

Agentúra Reuters pripomína, že Nehammer nie je prvým, ktorý s touto myšlienkou prišiel. Protiimigračná Slobodná strana Rakúska (FPÖ) už roky hovorí o tom, aby právo platiť hotovo bolo ústavné.

„Nehanbíte sa, že kradnete nápady od ´zlej a extrémnej´ FPÖ? Nemáte sám rozumné nápady?“, reagoval vo vyhlásení šéf FPÖ Herbert Kickl.

Nehammerovi konzervatívci v Rakúsku by mali vládnuť spoločne so Zelenými až do jesene budúceho roka. Väčšina prieskumov politickej verejnej mienky však ukazuje, že FPÖ teraz jasne vedie pred vládnucou koalíciou aj pred sociálnymi demokratmi (SPÖ).

Rakúšania patria medzi „najväčších milovníkov“ hotovosti v eurozóne, podotýka Reuters. Napríklad v čase nastupujúcej pandémie covidu-19 si vyberali veľké obnosy peňazí, ktoré zhromažďovali doma. Turisti po príchode do Rakúska bývajú často prekvapení, že mnohé reštaurácie a kaviarne neprijímajú platby v hotovosti.

Napriek uisteniam centrálnej banky, že nechystá žiadne plány na odstránenie hotovostných platieb, niektoré politické strany varujú, že sú podľa nich v ohrození a chcú pre svojich voličov získať záruky, že právo platiť v papieri a kove nikam nezmizne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika