Na hlavný obsah

Slovákom klesá chuť na pivo, vypijú ho oveľa menej ako kedysi

Spotreba piva klesla viac ako o tretinu.

Slovákom klesá chuť na pivo, vypijú ho oveľa menej ako kedysi
Ilustračný obrázok. Foto: TASR/DPA

Slováci bez rozdielu veku vypili v roku 2022 v priemere 59,1 litra piva (18 krígľov). Pred tridsiatimi rokmi bola jeho spotreba o viac ako tretinu vyššia, informuje o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Úrad hovorí, že najviac piva sa v ére samostatného Slovenska vypilo v rekordnom roku 1994, kedy každý obyvateľ Slovenska skonzumoval v priemere 93,4 litra piva za rok.

„Spotreba potom klesala a až tesne pred pandémiou objem predaného piva tri roky znovu rástol. Spotreba sa však pohybovala už len okolo 70 litrov za rok. Dva roky pandémie priniesli prudký pokles konzumácie piva, ktorý sa udržal aj minulý rok, kedy bola spotreba na obyvateľa najnižšia od vzniku samostatného Slovenska,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Konzumácia piva v štatistikách

ŠÚ SR pripravil k Medzinárodnému dňu piva štatistiku o produkcii piva a jeho spotrebe. Podľa údajov statista.com mala v roku 2022 najvyššiu spotrebu piva na hlavu v Európe Česká republika so 129 litrami, za ňou nasledovalo Rakúsko so 101 litrami a Poľsko s 92 litrami na obyvateľa.

Slovensku v tomto rebríčku patrila 14. priečka. Na porovnanie, napríklad spotreba piva vo Francúzsku predstavovala len 33 litrov.

Podľa štatistikov slovenské pivovary zaznamenali minulý rok medziročný nárast produkcie. V porovnaní s rokom 2021 vzrástla celková výroba alkoholického piva o dve percentá a nealkoholického piva až o 64 percent.

Pivovary minulý rok predali takmer 184 milióna litrov alkoholického piva a súčasne 10 miliónov litrov nealkoholického piva v celkovej hodnote viac ako 137 miliónov eur (bez spotrebnej dane).

Pivo dovážame aj vyvážame

Pivo sa na na Slovensko aj dováža, väčšina pochádza z Českej republiky, ale aj z Poľska, Nemecka a Belgicka. Minulý rok sa priviezlo takmer o šesť percent viac piva ako rok predtým.

Výraznejšie ako dovoz vzrástol vývoz tohto zlatistého moku. Štatistický úrad uvádza, že medziročne sa množstvo vyvezeného piva zo Slovenska zvýšilo o viac ako polovicu (o takmer 55 percent). Smerovalo najmä do Maďarska, Česka, Ukrajiny, Poľska aj Vietnamu.

Štatistický úrad SR poukázal na zaujímavosť, že väčšinu vývozu piva do krajiny s najvyššou spotrebou piva na obyvateľa – do susedného Česka – predstavuje nealkoholické pivo (tvoril viac ako 93 percent exportu nealko piva).

S poklesom spotreby stúpla cena piva. Kým minulý rok stálo pol litra svetlého fľaškového 12-stupňového piva v priemere 1,37 eura, pred desiatimi rokmi to bolo len 0,98 eur, pripomína štatistický úrad.

Pivo vo svete

Podľa posledných štatistík Eurostatu sa v roku 2022 v krajinách EÚ vyrobilo takmer 34,3 mld. litrov alkoholického piva a 1,6 mld. litrov piva, ktoré obsahovalo menej ako 0,5 % alkoholu, alebo nemalo žiaden obsah alkoholu.

Najväčšími producentmi v rámci EÚ podľa Eurostatu boli v roku 2022 Nemecko, Španielsko, Poľsko a Holandsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko