Na hlavný obsah

Slovenky zo sociálne slabších rodín lákali na sobáše. Za svadbu s cudzincom mohli dostať až tritisíc eur

Polícia v tomto roku odhalila už sedem takýchto sobášov.

Slovenky zo sociálne slabších rodín lákali na sobáše. Za svadbu s cudzincom mohli dostať až tritisíc eur
Ilustračná snímka novomanželov. Foto: Unsplash

Polícia v rámci medzinárodnej akcie s názvom Peržan, v spolupráci s kolegami z Rakúska a Nemecka, odhalila v tomto roku sedem účelových sobášov so Slovenkami. Päť z nich sa konalo na území Slovenska, zvyšné dva v Turecku. Informovala o tom Polícia SR na svojom Facebooku.

Hlavný organizátor, ktorý bol pôvodom z Turecka, mal za takýto sobáš získať finančnú odmenu vo výške 10 000 eur. Nevesty a ostatní sprostredkovatelia mali za sobáš dostať od 500 eur do 3 000 eur.

„Cieľom sobášov bolo získať pre štátnych príslušníkov Turecka doklad o uzatvorení manželstva so štátnou príslušníčkou SR. A to z dôvodu, aby títo cudzinci získali na území schengenského priestoru právo na trvalý pobyt,“ vysvetlila polícia.

Obviniť môžu ešte ďalšie osoby

Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii doposiaľ v danom prípade vzniesol obvinenie spolu 15 osobám. Medzi nimi boli aj osoby, ktoré za odplatu navádzali na účelové sobáše najmä nevesty, ktoré pochádzali zo sociálne slabších skupín obyvateľstva.

Vyšetrovanie stále prebieha, preto polícia nevylučuje, že by po získaní ďalších dôkazov vznesú obvinenia aj ďalším osobám. „Za trestný čin prevádzačstva hrozí všetkým obvineným osobám trest odňatia slobody od dvoch do ôsmich rokov,“ uviedla polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko