Na hlavný obsah

Slovensko čaká v najbližších dňoch nebeské divadlo. Na pozorovanie Perzeíd budú tento rok veľmi priaznivé podmienky

Informovala o tom Slovenská akadémia vied.

Slovensko čaká v najbližších dňoch nebeské divadlo. Na pozorovanie Perzeíd budú tento rok veľmi priaznivé podmienky
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na pozorovanie meteorického roja Perzeíd budú veľmi priaznivé podmienky. V tlačovej správe o tom informuje hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Andrea Nozdrovická, podľa ktorej na Slovákov čaká každoročné nebeské divadlo okolo 12. augusta.

Vtedy sa bude dať pozorovať meteorický roj Perzeíd s približne rovnakou maximálnou frekvenciou 45 meteorov za hodinu. Podmienky na pozorovanie v blízkosti maxima sú podľa SAV tento rok priaznivé. Mesiac svojím svitom rušiť nebude, pretože bude len 3,5 dňa pred novom.

Roj Perzeíd je činný od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. „Šírka prúdu je zhruba 65 miliónov km,“ objasnil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. To, že „padajúce hviezdy“ pozorujeme opakovane každý rok v rovnakom období, je podľa Svoreňa dané tým, že Zem je pri svojom obehu okolo Slnka každý rok okolo 12. augusta najbližšie k dráhe materskej kométy.

Tou je kométa 109P/Swift-Tuttle, z ktorej v blízkosti perihélia (najbližší bod dráhy kométy k Slnku) unikajú prachové častice. Pri vniknutí do zemskej atmosféry zhoria a my vidíme úkaz meteoru.

Meteorický roj Perzeíd je najznámejší vďaka dobrým podmienkam na pozorovanie počas teplých letných nocí. Najviac meteorov za hodinu však možno uvidieť 4. januára, keď je v činnosti meteorický roj Kvadrantíd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko