Na hlavný obsah

Súd v Georgii nakrátko zverejnil dokument s obvineniami proti exprezidentovi USA Trumpovi

Ide o snahu o zvrátenie volebnej prehry v tomto štáte.

Súd v Georgii nakrátko zverejnil dokument s obvineniami proti exprezidentovi USA Trumpovi
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Na webovej stránke súdu okresu Fulton v americkom štáte Georgia v pondelok (14. 8.) nakrátko zverejnili dokument, ktorý obsahoval niekoľko trestných obvinení proti bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Zdá sa, že obvinenia sa spájajú so snahou Trumpa o zvrátenie svojej prehry v tomto štáte vo voľbách z roku 2020. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Prokuratúra v okrese Fulton uviedla, že proti Trumpovi neboli vznesené nijaké obvinenia. Podľa agentúry Reuters išlo o dvojstranový dokument. Vymenoval viacero porušení zákonov štátu Georgia. Vrátane nabádania verejného činiteľa na porušenie prísahy či sprisahania s cieľom sfalšovať vyhlásenia a dokumenty.

V dokumente, v ktorom sa uvádzal dnešný dátum a bol v ňom menovaný Trump, sa uvádzalo, že ide o otvorený prípad. Podľa agentúry Reuters súd dokument zo svojej webovej stránky však zakrátko stiahol.

Zvrátenie tesného výsledku volieb

Prokurátorka okresu Fulton Fani Willisová vyšetruje už vyše dva roky, či sa Trump a jeho spojenci nezákonne snažili zvrátiť tesný výsledok prezidentských volieb v štáte Georgia. Očakáva sa pritom, že Willisová tento týždeň požiada veľkú porotu o vznesenie obvinení.

Očakávalo sa pritom, že porote budú predložené práve body obžaloby, ktoré obsahoval spomínaný dokument, píše AP. Podľa profesora práva Clarka Cunninghama zo Štátnej univerzity v Georgii bol zverejnený dokument len úradníckou chybou. Pravdepodobne obsahoval obvinenia, ktoré plánuje prokuratúra predložiť porote na hlasovanie.

Ak by napokon Trumpa v Georgii obvinili, išlo by už o štvrté obvinenie Trumpa za uplynulých päť mesiacov. Zároveň by išlo o druhú obžalobu, ktorá by sa týkala jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020, v ktorých prehral proti kandidátovi demokratov Joeovi Bidenovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet