Na hlavný obsah

Donald Trump odmietol obvinenia súvisiace s ovplyvňovaním posledných prezidentských volieb

Hlavné pojednávanie sa uskutoční 28. augusta.

Donald Trump odmietol obvinenia súvisiace s ovplyvňovaním posledných prezidentských volieb
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Donald Trump vo štvrtok (4. 8.) na washingtonskom súde podľa očakávania odmietol všetky nové obvinenia z trestných činov, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil po voľbách prehratých v roku 2020, píšu americké médiá.

Úvodu exprezidentovho tretieho prebiehajúceho trestného konania predsedala sudkyňa Moxila Upadhyayaová, ktorá však hlavné pojednávanie nepovedie. Bývalého šéfa Bieleho domu oboznámila s jeho právami, obvineniami i s maximálnymi trestami, ktoré mu hrozia v prípade usvedčenia. V štyroch bodoch obžaloby je to päť, dvakrát dvadsať a desať rokov väzenia.

Trump v modrom obleku s bielou košeľou a červenou kravatou sedel po boku svojich obhajcov Todda Blancha a Johna Lauroa. V súdnej sieni bol tiež zvláštny vyšetrovateľ John Smith, ktorého tím obvinenia zostavil.

Konkrétne ide o sprisahanie s cieľom podviesť americkú vládu, pokus pripraviť voličov o ich právo na spravodlivé voľby, marenie úradného procesu a sprisahanie s cieľom zmariť úradný proces. Približne po hodine exprezident súdnu budovu opustil a odišiel späť na letisko Arlington, odkiaľ odletel.

Pred nástupom do súkromného lietadla Trump povedal novinárom, že „dnešok je veľmi smutným dňom pre Ameriku“.

„Toto je politický proces s človekom, ktorý víťazí v republikánskych primárkach a má veľký náskok pred (prezidentom Joeom) Bidenom,“ vyhlásil exprezident, hoci výskum z 1. augusta ukázal, že Biden aj Trump majú teraz obaja podporu zhruba 43 percent voličov.

V krátkom vyhlásení sa bývalý prezident posťažoval aj na „špinu, úpadok, zničené budovy a grafitti“, ktoré videl, keď vo štvrtok prechádzal Washingtonom. „Toto nie je mesto, ktoré som opustil,“ dodal.

Súdny proces a prezidentská kampaň

Okrem prísnych bezpečnostných opatrení a faktu, že Trump je historicky prvým trestne stíhaným americkým prezidentom, bolo asi polhodinové vypočutie na súde pomerne rutinné. Sudkyňa po dohode s prokuratúrou a Trumpovým tímom stanovila dátum hlavného pojednávania na 28. augusta o 10.00 h miestneho času.

Vzhľadom na to, že Trumpa trestne stíhajú ešte v dvoch ďalších prípadoch, možno predpokladať, že mu jeho povinná prítomnosť pri súdnych výsluchoch bude kolidovať s plánmi jeho volebnej kampane. Konkrétne 28. august je päť dní po prvej predvolebnej debaty v rámci republikánskych prezidentských primárok.

Upadhyayaová pred ukončením úvodného vypočutia Trumpa varovala pred porušením stanovených podmienok prepustenia bez vzatia do väzby a pred páchaním trestnej činnosti. V takom prípade by na Trumpa mohli vydať zatykač. Hrozilo by mu tiež obvinenie z pohŕdania súdom, píše denník The New York Times (NYT).

Pred súdnou budovou sa vo štvrtok zhromaždil dav niekoľkých stoviek ľudí – medzi nimi Trumpovi stúpenci i odporcovia, polícia však neohlásila žiadne incidenty. Veľkú časť vyhradeného priestoru zaberali televízne vysielacie vozne. Pod zatiahnutou oblohou vialo niekoľko vlajok so sloganmi Trumpovej kampane.

Na televíznych záberoch bolo vidieť hliadkujúcich ozbrojených policajtov a len čiastočne prerušenú automobilovú dopravu. Na triede Pennsylvania Avenue vedúcej od Bieleho domu okolo súdu smerom ku Kapitolu jazdili aj turistické autobusy s otvorenou strechou.

Trump hovorí o politickom procese

Samotný Trump o svojom treťom obvinení za posledné štyri mesiace hovorí ako o politickom procese, ktorý má za cieľ prekaziť mu cestu do Bieleho domu v roku 2024. Že je americký systém spravodlivosti skorumpovaný vo štvrtok krátko po Trumpovom príchode na súd naznačovala aj jeho hovorkyňa Alina Habbaová.

Napríklad stanica ABC News však celý jej prejav neodvysielala, iba jeho malú časť, v ktorej začala hovoriť o synovi prezidenta Joea Bidena. Hunter Biden na súdoch čelí okrem iného obvineniu z daňových priestupkov.

Krátko pred Trupovým príchodom do súdnej siene zverejnila agentúra Reuters svoj prieskum, podľa ktorého by Trumpovi svoj hlas určite dalo v nadchádzajúcich prezidentských voľbách 35 percent republikánov, ak by ho usvedčili zo zločinu. A len 28 percent, ak by si „aktuálne odpykával trest vo väzení“.

Až 20 percent respondentov však uviedlo, že zatiaľ nie sú rozhodnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet