Na hlavný obsah

Taliban oznámil nové kroky proti ženám a dievčatám. Najnovšie im zakázal vstup do národného parku

Taliban prosí o spoluprácu pri presadzovaní zákazu.

Taliban oznámil nové kroky proti ženám a dievčatám. Najnovšie im zakázal vstup do národného parku
Príslušníci hnutia Taliban. (Ilustračná snímka) Foto: TASR/AP

Afganské vládne hnutie Taliban zakázalo afganským ženám vstup do Národného parku Bande Amír v provincii Bámján v strednej oblasti Afganistanu. V sobotu to oznámil vysoký predstaviteľ Talibanu. Informuje o tom agentúra DPA.

Talibanský minister pre šírenie cnosti a prevenciu nerestí Chalíd Hanafí na zhromaždení v zmienenej provincii povedal, že zákaz bude platiť až do vytvorenia nových predpisov. Videozáznam zo stretnutia zverejnila afganská televízia TOLOnews.

Hanafí zároveň vyzval predstaviteľov bezpečnostných zložiek a obyvateľov provincie na „spoluprácu“ pri presadzovaní zákazu. Miestny predstaviteľ Talibov však pre médiá uviedol, že zákaz sa týka iba žien, ktoré ignorujú povinnosť nosiť „islamský hidžáb“.

V uplynulých dvoch rokoch Taliban zaviedol v Afganistane prísnu interpretáciu islamu, ktorá výrazne diskriminuje ženy a dievčatá a Organizácia Spojených národov ju označila za „rodový apartheid“. Taliban od nástupu k moci zakázal ženám a dievčatám vzdelávanie na stredných a vysokých školách, zamedzil im prístup do parkov či telocviční a nariadil im, aby si na verejnosti zahaľovali celé telo.

Národný park Bande Amír zahŕňa oblasť modrých horských jazier. V roku 2009 bol vyhlásený za prvý národný park v Afganistane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet