Na hlavný obsah

Uplynulo 55 rokov od okupácie Československa. Udalosti augusta 1968 si pripomenuli Česi aj Slováci

Okupácia si vyžiadali obete i zranených.

Uplynulo 55 rokov od okupácie Československa. Udalosti augusta 1968 si pripomenuli Česi aj Slováci
Snímka z pietnej spomienky v Bratislave. Foto: RTVS

Okupácia, ktorá zmenila život miliónom Slovákov a Čechov. Pred 55 rokmi invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa ukončila obrodný proces Pražskej jari a stala sa počiatkom normalizácie.

Obyvatelia Československa sa pred 55 rokmi prebudili do krutého rána. V noci prepadli vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy pod vedením sovietskej armády našu vlasť.

„Ten 21. august je do veľkej miery míľnikom dejín komunistického režimu v Československu, lebo znamenal násilné ukončenie pokusu o reformu komunistického režimu, známeho ako socializmus s ľudskou tvárou,“ priblížil historik Peter Jašek z Ústavu pamäti národa.

Invázia si vyžiadala obete na životoch a stovky zranených. „Akonáhle tie vojská prekročili hranice, okamžite vyvolali spontánny a masový odpor obyvateľov, ktorí vyšli do ulíc a veľmi otvorene demonštrovali proti okupačným vojskám,“ pokračoval Jašek.

Okupácia neumlčala ani médiá

Významnú rolu počas invázie zohrali umelci a médiá. „Oni ju už zohrali v tých 60. rokoch uvoľnenia, s uvoľňujúcou sa slobodou slova boli médiá čoraz slobodnejšie a keď sa stalo, čo sa stalo, boli jediným sprostredkovateľom informácií,“ uviedla historička Slovenskej akadémie vied Elena Londáková.

Ruským okupantom sa médiá nepodarilo umlčať. Na rôznych miestach v Bratislave aj v Prahe začali vysielať spravodajské štúdiá.

Spomienke na začiatok okupácie Československa v roku 1968 sa venovali v reportáži redaktorky RTVS Andrea Šuvadová a Andrea Šeligová:

„V improvizovaných podmienkach v ilegalite začali vysielať. Tie médiá skutočne všetci počúvali, čakali na nové správy, boli takým jediným kanálom informácií. Takisto tlač, všetky denníky, ako jeden človek, odsúdili okupáciu. Bola to doba, keď médiá mali hlavné slovo,“ skonštatovala Londáková.

„Neľutujem, že som musela na hodinu odísť pre to, že som vojakov nazvala okupantmi. Tomu by som ešte pridala. Aj ďakujem, že som mala možnosť byť pri takej dôležitej záležitosti našich dejín a povedať môj názor a že sme ich aj mojimi ústami poslali domov,“ povedala moderátorka Televíznych novín 21. 8. 1968 Dana Herimannová.

Spomienka na obete aj v hlavnom meste

Začiatok okupácie si pripomenuli aj najvyšší ústavní činitelia na Slovensku aj v Českej republike. Pred Univerzitou Komenského v Bratislave sa zišli politici a veľvyslanci z niekoľkých krajín a položili vence k pamätnej tabuli obetiam 21. augusta 1968. Nechýbali ani pamätníci, ktorí okupáciu zažili na vlastnej koži.

Iniciatíva Mier Ukrajine chcela pripomenúť verejnosti, aby nezabúdala na vojnu na Ukrajine. Na námestí SNP v Bratislave spolu s ministerstvom obrany vystavili odmínovacie zariadenie Božena 5, pri ktorom zorganizovali verejné zhromaždenie. Spoločne s českou iniciatívou Dárek pro Putina organizujú verejnú zbierku na výrobu Boženy.

„Ministerstvo obrany prevzalo záštitu nad našou zbierkou a vlastne spolupracujeme už od začiatku. Môžeme nazvať tú zbierku úspešnou, pretože dnes máme vyzbieraných okolo 365-tisíc a Božena je už vlastne vo výrobe,“ informovala členka iniciatívy Mier Ukrajine Zuzana Izsáková.

Po dokončení poputuje Božena na východ Ukrajiny, kde pomôže chersonským hasičom pri odmínovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko