Na hlavný obsah

V kanadskej provincii Britská Kolumbia vyhlásili pre lesné požiare núdzový stav

Evakuovať museli niekoľko desiatok tisíc ľudí.

V kanadskej provincii Britská Kolumbia vyhlásili pre lesné požiare núdzový stav
Helikoptéra zasahuje pri lesnom požiari v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Foto: TASR/AP

Pre mohutné lesné požiare v piatok (18. 8.) v provincii Britská Kolumbia na západe Kanady vyhlásili núdzový stav. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Situácia je momentálne nepredvídateľná a čaká nás niekoľko ťažkých dní,“ povedal v piatok večer premiér Britskej Kolumbie David Eby, pričom konštatoval, že provincia zažíva najhoršie lesné požiare vo svojich dejinách.

V súvislosti s požiarmi tam bola v piatok nariadená evakuácia obyvateľov mesta West Kelowna, ktoré sa nachádza približne 300 kilometrov východne od metropolitnej oblasti Vancouveru. Oheň v tomto meste, kde žije 36 000 ľudí, pohltil niekoľko domov a evakuovaných muselo byť asi 15 000 ľudí.

Núdzový stav kvôli lesným požiarom už v stredu (16. 8.) vyhlásili Severozápadné teritóriá – oblasť na krajnom severe Kanady.

Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok večer pricestoval do Edmontonu, kde sa stretol s ľuďmi evakuovanými zo Severných teritórií. V rozhovore s evakuantmi i novinármi Trudeau vyjadril presvedčenie, že „spoločnými silami toto neuveriteľne ťažké leto prežijeme“.

Zhoršenie situácie pre zmenu klímy

AFP sumarizovala, že na území Kanady horí viac ako tisíc lesných požiarov, vrátane viac ako 230 v Severozápadných teritóriách a vyše 370 v Britskej Kolumbii.

Odborníci tvrdia, že problém lesných požiarov sa zhoršil pod vplyvom zmeny klímy. Podľa úradníkov k počtu a intenzite tohtoročných požiarov prispelo sucho a vysoké teploty. Abnormálne sucho postihuje veľkú časť Kanady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet