Na hlavný obsah

Voda berie všetko, čo jej príde do cesty. Silné záplavy trápia aj sever Európy, v Nórsku sa pretrhla priehrada vodnej elektrárne

Dostať sa z východu krajiny na západ je takmer nemožné.

Voda berie všetko, čo jej príde do cesty. Silné záplavy trápia aj sever Európy, v Nórsku sa pretrhla priehrada vodnej elektrárne
Silné dažde a povodne sužujú aj Nórsko. Foto: TASR/AP

Búrka Hans už niekoľko dní doslova devastuje Nórsko. Prívalové dažde spôsobili záplavy a následné zosuvy pôdy. Na najväčšej nórskej rieke Glomma sa pretrhla časť priehrady pri vodnej elektrárni. Voda zaplavila väčšinu ciest. Dostať sa z východu krajiny na západ je takmer nemožné.

Zaplavené dediny, kolabujúca doprava či padajúce stromy. Nórsko už niekoľko dní zažíva krízu celoštátnych rozmerov. Voda z prívalových dažďov so sebou berie všetko, čo jej príde do cesty. Autá a dokonca aj domy vyzerajú pri sile živla ako papierové loďky.

„Hladina vody zrejme dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 50 rokov. A táto prívalová vlna sa valí ďalej. Zo severu na juh. Predpoveď počasia síce naznačuje, že v najbližších dňoch už pršať nebude, avšak nebezpečenstvo nepominulo,“ uviedol nórsky premiér Jonas Gahr Støre.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Nápor vody nevydržala časť priehrady pri vodnej elektrárni 160 kilometrov severne od Osla. Voda ešte predtým zatopila elektráreň a vyradila ju z prevádzky. Úrady dokonca zvažovali, že časť hrádze odstrelia, aby vodu z nádrže odklonili.

Príroda bola napokon rýchlejšia. Obyvateľov okolitých obcí sa však podarilo evakuovať včas. Svoje domovy muselo od začiatku týždňa opustiť už viac ako tritisíc ľudí.

„Prišiel niekto z magistrátu a povedal, že treba odísť. Okamžite. Dali nám vrecia s pieskom a teraz sa už len musíme zbaliť a odísť,“ priblížila situáciu jedna z evakuovaných obyvateliek.

Ľudí okrem vyliatych riek ohrozujú aj zosuvy pôdy. V mnohých prípadoch zostali doslova odrezaní od sveta a narastajú obavy, že záchranári sa nedokážu dostať včas k tým, ktorí potrebujú pomoc.

Vláda preto pre pomoc s evakuáciami vyčlenila dva vrtuľníky. Búrka Hans však okrem Nórska pustoší aj ďalšie škandinávske krajiny vrátane Švédska a Fínska.

Prívalové dažde a záplavy sužujú Nórsko:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet