Na hlavný obsah

Vonku sú výsledky prvých testov morskej vody pri Fukušime. Vodu z elektrárne vypúšťajú už niekoľko dní

Najväčším kritikom vypúšťania vody z Fukušimy je Čína.

Vonku sú výsledky prvých testov morskej vody pri Fukušime. Vodu z elektrárne vypúšťajú už niekoľko dní
Vonku sú výsledky prvých testov morskej vody pri Fukušime. Foto: TASR/AP

Testy morskej vody pri japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorá začala tento týždeň vypúšťať vodu z poškodenej prevádzky do oceánu, neukázali žiadne detekovateľné zvýšenie rádioaktivity. O výsledkoch rozborov informovalo japonské ministerstvo životného prostredia. Vypúšťanie vody najhlasnejšie kritizuje Čína, japonské podniky v okolí Fukušimy sa podľa serveru BBC sťažujú na stovky výhražných telefonátov, ktoré prichádzajú z čísel s čínskou predvoľbou.

Voda z Fukušimy sa začala vypúšťať vo štvrtok. Podľa prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosti TEPCO, je celý proces bezpečný. Voda prechádza intenzívnou filtráciou, ktorá odstraňuje väčšinu nebezpečného materiálu okrem tritia – izotopu vodíka. Ten je podľa odborníkov škodlivý iba vo vyšších koncentráciách, čo pri vode z Fukušimy nehrozí.

Práve na tritium sa zameriavajú aj pravidelné testy morskej vody na 11 miestach v okolí elektrárne. Tie prvé ukázali, že jeho koncentrácia je hlboko pod povolenou normou a dosahuje asi sedem až osem becquerelov na liter. Japonsko si stanovilo pre túto operáciu limit 1500 becquerelov na liter, čo je prísnejšia hodnota ako tá, ktorú stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ministerstvo životného prostredia sa zaviazalo vykonávať testy každý týždeň aspoň tri mesiace. Voda z Fukušimy sa ale bude pomaly vypúšťať ďalších asi 30 rokov.

Najväčším kritikom vypúšťania rádioaktívnej vody z Fukušimy je Čína, ktorá vo štvrtok zakázala dovoz morských plodov z Japonska. Odvtedy sa tiež japonské podniky sťažujú na telefonickú šikanu z čínskych čísel. Napríklad reštauračný reťazec vo Fukušime napočítal za pár dní asi 1000 hovorov, v ktorých volajúci vypúšťanie vody z elektrárne kritizujú, často nevyberavo a hrubo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet