Na hlavný obsah

Zelenskyj ani Putin nie sú pripravení na mier, tvrdí brazílsky prezident. Jeho krajina pracuje na mierovom návrhu

O vojnu na Ukrajine sa zaujíma viacero neutrálnych krajín.

Zelenskyj ani Putin nie sú pripravení na mier, tvrdí brazílsky prezident. Jeho krajina pracuje na mierovom návrhu
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Brazília sa usiluje o mier na Ukrajine, ale ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ani ruský prezident Vladimir Putin naň nie sú pripravení. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva to podľa agentúry Reuters povedal na prvom stretnutí so zahraničnými spravodajcami od svojho nástupu do funkcie 1. januára. Lula tiež kritizoval šéfa brazílskej centrálnej banky, ktorému pripisuje zodpovednosť za podľa prezidenta „najvyššiu reálnu úrokovú mieru na svete“.

„Ani Putin, ani Zelenskyj nie sú pripravení na mier,“ povedal Lula. Dodal, že mierový návrh, na ktorom pracuje Brazília s ďalšími neutrálnymi krajinami, bude pripravený vo chvíli, keď budú Moskva a Kyjev pripravené rokovať.

Skupina rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, kam popri Brazílii patrí India, Rusko, Čína a Juhoafrická republika, by sa mala otvoriť novým členom, „ak splnia požiadavky“, povedal tiež Lula. Prípadné žiadosti o vstup ďalších krajín by mohla skupina prerokovať na svojom summite, ktorý sa koná už o tri týždne v JAR.

Lula uviedol, že brazílska ekonomika porastie napriek vysokej úrokovej miere. Sľúbil 11. augusta predstaviť zásadné projekty pre rozvoj priemyslu a infraštruktúry ako aj pre prechod na ekologickejšie zdroje energie.

Brazílsky prezident tiež pripomenul, že budúci týždeň sa v meste Belom koná summit ôsmich krajín oblasti Amazonie. Summit sa bude zaoberať spoločnou ochranou dažďových lesov. Krajina sa podľa Lulu obráti na súkromných investorov, aby pomohli pri opätovnom zalesňovaní vyrúbaných území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet