Na hlavný obsah

Ruský novinár Safronov s odvolaním neuspel, za vlastizradu si odsedí 22 rokov

Svoje obvinenie pripísal snahe FSB o "výrobu" špiónov

Ruský novinár Safronov s odvolaním neuspel, za vlastizradu si odsedí 22 rokov
Ivan Safronov na archívnej snímke z decembra 2022. Foto: Profimedia/ČTK/AP/Sergei Fedotov

Ruský najvyšší súd v stredu (2. 8.) zamietol odvolanie ruského investigatívneho novinára Ivana Safronova voči 22-ročnému trestu odňatia slobody za vlastizradu. Uviedla to stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Safronova zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho, že zhromažďoval dôverné informácie o ruskej armáde, obrane a bezpečnosti a odovzdal ich spravodajskej službe členskej krajiny NATO. Podľa RFE/RL išlo o českú rozviedku.

Išlo údajne o tajné informácie o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Konečným príjemcom týchto informácií boli podľa FSB Spojené štáty.

Safronov tieto obvinenia odmietal a pred vyšetrovateľmi sa bránil, že jeho články boli založené na analýze informácií z otvorených zdrojov a na rozhovoroch s oficiálnymi predstaviteľmi.

Výroba špiónov

Svoje obvinenie pripísal snahe FSB o „výrobu“ špiónov, keď tých skutočných nedokáže odhaliť a dolapiť.

Stredajšie pojednávanie v prípade jeho odvolania sa konalo za zatvorenými dverami. Novinári boli pozvaní len na vypočutie rozhodnutia súdu, ktorý ponechal trest nezmenený, informovali ruské tlačové agentúry. 

Safronovovo uznanie za vinného z vlastizrady i vysoký trest odňatia slobody kritizovali skupiny na ochranu ľudských práv i jeho bývalí kolegovia, ktorí tvrdia, že bol terčom útoku za to, že písal o problémoch v ruskej armáde. Pracoval totiž ako osobitný spravodajca ruského denníka Kommersant, pričom sa zameriaval na kontrakty pre armádu a dodávky zbraní.

Po tom, ako sa dostal pod tlak zo strany vedenia redakcie, v roku 2019 z novín odišiel a pred svojím zatknutím v roku 2020 krátko pracoval ako poradca v štátnej vesmírnej agentúre Roskosmos.

O armáde písal aj jeho otec

O vojenských témach písal aj otec odsúdeného, Ivan Safronov starší, ktorý v roku 2007 zomrel pri páde z okna svojho moskovského bytu. V čase pred svojou smrťou pracoval na materiáli o tom, ako Rusko poslalo Iránu a Sýrii systémy protivzdušnej obrany a lietadlá.

Agentúra AFP pripomenula, že od rozpútania vojny na Ukrajine sa v Rusku zintenzívnili snahy o potlačenie nezávislej žurnalistiky. Desiatky novinárov preto z Ruska emigrovali. Informovanie o citlivých témach, ako je aj konflikt na Ukrajine a dianie v ruskej armáde, je čoraz ťažšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet